Svet
209 ogledov

Avstrija podaljšuje nadzor na meji s Slovenijo

Italijansko-avstrijska meja epa
Ta nadzor so uvedli zaradi beguncev.

Avstrija je znova podaljšala nadzor na meji s Slovenijo, ki ga je uvedla leta 2015 na vrhuncu takratne begunske krize. Nadzor na meji se je iztekel 11. novembra. Avstrijske oblasti so ga znova podaljšale do 11. maja prihodnje leto, so včeraj potrdili na avstrijskem notranjem ministrstvu za avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Nadzor na meji je Avstrija poleg Slovenije podaljšala tudi za Madžarsko. Kot razlog na Dunaju navajajo sekundarne migracije, kar so gibanja migrantov iz ene članice EU v drugo, razmere na zunanjih mejah Evropske unije ter nevarnost terorizma in organiziranega kriminala.

Po napovedih naj bi se za podaljšanje nadzora na meji odločili tudi v Nemčiji, na Švedskem, Danskem in v Franciji, še navaja APA.

Evropska komisija sicer zahteva odpravo nadzora znotraj schengenskega območja, saj je ta v nasprotju z načelom prostega pretoka ljudi znotraj območja. Države sicer uvedbo nadzora na meji deloma utemeljujejo z begunsko krizo in nevarnostjo terorizma, tako da Bruselj nima podlage, da bi kakorkoli ukrepal. Države v teh primerih Evropsko komisijo seznanijo z nadzorom na meji, ki mu Evropska komisija ne more oporekati.

Covid-19 Covid-19 Svet Avstrija: Komaj sprejeli nove ukrepe, že zaostrujejo

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • QSprm 19:48 12.november 2021.

    Ukrepi ki nimajo cist nobene zveze tako z begunci, kot z bacilom. Paranoicnim psihotikom vseh dezel ratuje izigravat zakonodajo in ustavo. Tako lastnih dezel, kot unije.