Svet
12 ogledov

Avstrija postavlja dva metra visoko ograjo na meji

begunci Saša Despot
Avstrija je danes začela s pripravami za postavitev železne ograje v dolžini štirih kilometrov vzdolž slovenske meje, da bi tako bolje nadzorovala prehod migrantov.

Gre za prvi primer postavitev ograje med Slovenijo in Avstrijo v schengenskem prostoru, poroča agencija AFP. Avstrija na meji s Slovenijo za zdaj ne bo postavila večkilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. To je že v petek, 13. novembra sporočila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner, ki je sicer napovedovala postavitev 25 kilometrov dolge ograje.

S pripravljalnimi deli so Avstrijci začeli na mejnem prehodu Spielfeld, kjer so po poročanju France Presse začeli postavljati nosilce za ograjo. Avstrijska vlada je pri tem danes sporočila, da bo ograjo moč hitro umakniti in da s postavitvijo ne kršijo pravil Shengna. Ne glede na ta poudarek gre za prvi primer postavitve ograje med drgžavama na območju svobodnega gibanja, kar je eden od najpomembnejših dosežkov Evropske unije.

Avstrijske oblasti še poudarjajo, da njihova ograja ne bo imela bodice žice. Kot smo poročali že sredi novembra ob prvi najavi Avstrije, bo postavitev ograje trajala skupaj do dva meseca - najprej dva tedna priprav, nato pa še nekje šest mesecev del -, kar pomeni, da Slovenije in Avstrije ograja vsaj letos še ne bo ločevala. Stala naj bi od 1,2 do dveh milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar Maro Slana
    Maro Slana 05:08 10.december 2015.

    Avstrijci postavljajo ograjo...mi pa smo postavili.....kar neki......

  • samo.jst 09:14 08.december 2015.

    nič slabega ali napačnega... le posledica brezhrbtenično-mastodontskega ravnanja EU birokratov. Naslednja stopnja je ponovna uvedba mejnih kontrol... kar tudi ni nič tako groznega.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 07:06 08.december 2015.

    Če bi jz hodu gledat pa preverjat vse novice potem ne bi rabl met nobenih novinarjev. Zaposlen človek nima časa it gledat take stvari pa preverjat vedno vse vire.