Svet
57 ogledov

Avstrija v strožji nadzor ob meji s Slovenijo

avstrija, meja EPA
Avstrija opolnoči uvaja strožji nadzor tudi ob slovenski meji. O ponovni uvedbi nadzora na mejah in začasni odpravi izvajanja določil schengenskega sporazuma je Dunaj že obvestil Evropsko komisijo.

Avstrija bo znova uvedla nadzor na svojih vzhodnih in južnih mejah,  tudi na meji s Slovenijo. Novico je danes popoldne sporočila vlada na Dunaju.

Avstrijska vlada je o odločitvi o ponovni uvedbi nadzora na mejah in začasni odpravi izvajanja določil schengenskega sporazuma obvestila tudi Evropsko komisijo, je za APA sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Policisti naj bi sicer poostren nadzor meje začeli izvajati v jutranjih urah. Podrobnosti o tem, kako in kdaj, pa na ministrstvu za APA zaenkrat še niso pojasnili.

Glede na pismo, ki ga je avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner poslala evropskemu komisarju za migracije Dimitrisu Avramopulosu, naj bi ukrepe za nadzor meje uvajali stopenjsko. Na valove migrantov in beguncev ter na aktivnosti tihotapcev z ljudmi naj bi se odzivali "fleksibilno".

So pa ti ukrepi "spričo množičnega dotoka državljanov tretjih držav neizogibni, da ne pride do ogrožanja javnega reda in notranje varnosti", še piše v pismu Mikl-Leitnerjeve Bruslju, ki ga je dobila tudi APA.