Svet
489 ogledov

Avstrija: verniki odhajajo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Avstrijska katoliška cerkev izgublja na desettisče vernikov. Vzrok naj bi bili pedofilski škandali, ki jih je institucija skušala prikriti.

Dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn je za dnevnik Tirolertageszeitung menil, da bo do konca leta iz katoliške cerkve na avstrijskem izstopilo 80 tisoč ljudi.

Trend je v porastu že nekaj let, ko Avstrijci od cerkve zahtevajo izstopne izjave; lani je bilo takšnih 53.216, predlani 40.596, leta 2007 pa je hrbet cerkvi obrnilo 36.858 zaradi klera razočaranih Avstrijcev.

Letošnje leto je po številu izstopov rekordno. Dunajski nadškof množično izstopanje pripisuje pedofilskim škandalom in napore, da bi jih uradni Vatikan pometel pod preprogo. V odhodih vernikov Schönborn vendarle vidi tudi kanček pozitivnega, in sicer potrebo, da bo cerkev – zaradi tistih, ki ji ostajajo zvesti - s škandali vendarle primerno opravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.