Svet
43 ogledov

Avstrija želi izstopiti iz programa premeščanja beguncev

Begunci EPA
Avstrija želi izstopiti iz programa EU za premeščanje beguncev. Avstrijski kancler je potrdil, da že preučujejo pravne pogoje, kako bi to lahko izvedli s čim manj napetosti.

"Preučujemo, ali bi lahko dobili izjemo ali odlog glede izvajanja tega programa," je potrdil kancler Christian Kern in napovedal, da bo v Bruselj poslal pisno prošnjo za to.

Kern pričakuje, da bo Bruselj prižgal zeleno luč. Če je ne bo, postopka EK proti Dunaju ne bodo tvegali."Nismo provokatorji," je dejal.

Program EU, s katerim naj bi iz Italije in Grčije v druge članice unije premestili 160.000 beguncev, je načeloma pameten ukrep, je dejal Kern in se zavzel za izpolnjevanje dogovorjenih obveznosti. Vendar pa je Avstrija svoje obveznosti od začetka migrantske krize že več kot izpolnila, pravi Kern in predlaga, da  bi države, ki so doslej sprejele le peščico beguncev, prevzele tudi breme Avstrije.

A v Bruslju zaenkrat ne kažejo razumevanja za avstrijske načrte. Kot je danes opozorila tiskovna predstavnica komisije Natasha Bertaud, mora Avstrija sprejeti dogovor o premeščanju beguncev spoštovati, ali pa se bo soočila s posledicami.

Avstrija je v letu 2015 sprejela 90.000 beguncev, zaradi česar je bila do konca leta 2016 izvzeta iz evropskega programa za prerazporeditev prosilcev za azil. "Zdaj pa se pričakuje, da bo Avstrija izpolnila svoje pravne obveznosti v skladu z odločitvijo sveta in začela sprejemati begunce," je še dejala Bertaudova.

Kot je že v ponedeljek izpostavil obrambni minister Doskozil, statistični podatki kažejo, da je bila Italija leta 2015 in 2016 manj obremenjena kot Avstrija. Na milijon prebivalcev je bilo v Avstriji 4587 prošenj za azil, v Italiji 1998, je dejal.

Program za premestitev je bil sklenjen leta 2015 po načelu solidarnosti in pravične razporeditve v članicah EU.

Pri sprejetju programa se je EU zanašala na veljavno dublinsko uredbo in predpostavko, da se ljudi ne tihotapi. "To pa ne drži," je v ponedeljek še dejal minister. Opozoril je, da se tisti migranti, ki bi morali biti v Italiji, nahajajo v procesu obravnave prošnje za azil v Avstriji, kar kaže na nezakonito potovanje iz ene države v drugo.

Komentarjev 11
  • ode 07:58 30.marec 2017.

    Nazadnje bomo mi fasali največji gnoj, saj se ne znamo, beri: nočemo postaviti zase. Ko ne bodo mogli kam, ko jih ne bo nihče hotel sprejeti, bodo šli tja, kamor lahko. Se pravi: v Slovenijo. Ko bodo enkrat tukaj, jih ...prikaži več ne bo nikoli več mogoče izgnati. Njihovo število se vsako leto podvojilo zaradi namernega in dobičkonosnega intenzivnega razmnoževanja. Ogroženi smo od lastne vlade in države.

  • mirror 07:27 29.marec 2017.

    Pozabljate da na volitvah ni važno kako se glasuje, važno je kdo te glasove šteje.

  • maresem 07:09 29.marec 2017.

    Ne se sekirat.... slovenski levaki (hanžek, Tomička, Brgles palček, itd...vas že pričakujejo.