Svet
11 ogledov

Avstrijci končali divjanje Divjaka

Avstrijske oblasti so 73-letnega Divjaka aretirale na podlagi mednarodne tiralic Žurnal24 main
Na letališču na Dunaju so v četrtek zvečer aretirali nekdanjega generala vojske BiH Jovana Divjaka, ki je obtožen vojnih zločinov.

Divjak je že prvi dan vojne v BiH, 8. aprila 1992, postal namestnik poveljnika bošnjaških sil in je maja 1992 v najbolj kritičnem trenutku vodil obrambo Sarajeva, ki je bilo tik pred padcem in zavzetjem srbskih sil.

Srbske oblasti ga obtožujejo vojnega zločina nad pripadniki jugoslovanske vojske v Sarajevu 2. maja leta 1992. V napadu na jugoslovanske vojake, ki so se umikali iz središča Sarajeva, je bilo ubitih več častnikov, vojakov in civilistov. Natančnega števila ubitih v spopadih na Dobrovoljački ulici tedaj jugoslovanska vojska ni sporočila. Kasneje je srbsko tožilstvo zapisalo, da je v dvodnevnem "masakru" umrlo 42 ljudi, 73 jih je bilo ranjenih, 218 pripadnikov JNA pa je bilo ujetih.

Leto dni po aretaciji Ganića
Divjak je bil aretiran skoraj natanko leto dni po tem, ko je bil zaradi enakih obtožb Srbije v Londonu pridržan Ejup Ganić. Nekdanjega člana predsedstva BiH so Srbi obtožili, da je izdal ukaz za napad Zelenih baretk na kolono jugoslovanske vojske. Aprila in maja je bilo Sarajevo obkoljeno mesto, ki so ga obkrožale in napadale številčno močnejše in veliko bolje oborožene srbske enote, ki jim je razpadajoča JNA neprikrito pomagala.

Zaslišanje že danes
Avstrijski mediji poročajo, da je bil upokojeni general na poti v Italijo, kamor je potoval kot predsednik nevladnega združenja "Izobraževanje gradi BiH" (OGBH). Zunanje ministrstvo Bosne in Hercegovine je potrdilo aretacijo Divjaka, ki je zdaj v priporu. Avstrijski preiskovalni sodnik naj bi ga zaslišal danes dopoldne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.