Svet
49910 ogledov

Avstrijci odpirajo meje z vsemi sosedi, le s Slovenijo in Italijo ne

mejni prehod Rateče
1/2
Anže Petkovšek Popolna zapora mejnega prehoda Rateče.
Avstrija bo v nedeljo odprla tudi doslej zaprte mejne prehode s Češko, Slovaško in Madžarsko, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Na prehodih bodo izvajali le še naključne preglede. Kot utemeljujejo, bodo s tem olajšali promet z blagom in izboljšali razmere zlasti za delavce migrante in ljudi na območjih ob meji.

"Sočasno z Nemčijo, Lihtenštajnom in Švico rahljamo tudi nadzor zdravstvenih oblasti in policije na meji s Češko, Slovaško in Madžarsko," so zapisali. To pomeni, da bo na teh prehodih nadzora manj in ga bodo pristojni izvajali le še naključno. Nadzor, ki ga na podlagi stanja na področju migracij policija izvaja na meji z Madžarsko, ostaja v veljavi, so dodali v sporočilu.

V njem notranji minister Karl Nehammer, zunanji minister Alexander Schallenberg in ministrica za evropske zadeve Karoline Edtstadler dodajajo, da se glede tega vprašanja nadaljujejo pogovori s sosednjimi državami. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, se bodo lahko te meje po njihovih besedah 15. junija v drugem koraku popolnoma odprle, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Še naprej vztraja pri doslej izraženem cilju, ki je "toliko svobode, kot je mogoče in tako malo omejitev, kot je potrebno".

Avstrija je že pred tem za 15. junij napovedala popolno odprtje meje z Nemčijo. Glede Italije Avstrija že ves čas izpostavlja drugačnost tamkajšnjih epidemioloških razmer.

Podoben režim naj bi veljal tudi za Slovenijo

Glede meje med Slovenijo in Avstrijo je slovenski notranji minister Aleš Hojs danes dejal, da z našega vidika obstaja velik interes za odprtje.

"Imam indice, da bodo Avstrijci - ne glede na to da bodo po poročanju medijev prioritetno odpirali mejo proti Nemčiji, Švici, Slovaški in Češki - podoben režim vzpostavili tudi proti Sloveniji. Računam, da bomo v naslednjih dneh in tednih to zadevo dogovorili," je povedal po srečanju s hrvaškim notranjim ministrom Davorjem Božinovićem.

Spomnil je, da avstrijska stran načrtuje odpiranje svojih drugih meja sredi junija. "Torej je še kar nekaj časa, da take dogovore sklenemo," je dejal.

Glede na slovenski odlok je med državama odprtih 19 cestnih mejnih prehodov. Za ves promet so odprti mejni prehodi Gornja Radgona, Holmec, Karavanke, Vič, Ljubelj, Trate, Radlje, Svečina, Gederovci, Šentilj (avtocesta in regionalna cesta) in Korensko sedlo. Omejeno, na primer za dnevne migrante, pa so odprti še mejni prehodi Kuzma, Jurij, Jezersko, Pavličevo sedlo, Kramarovci, Gerlinci in Cankova.

Zaenkrat je za vstop v Avstrijo potrebno dokazilo o neokuženosti s koronavirusom. Samoizolacija ali predložitev dokazila pa med drugim ni nujna za dnevne migrante, tranzitni promet ali za osebe, ki imajo utemeljen razlog za obisk svojcev oz. oskrbo živali. To velja tako za avstrijske kot druge državljane.

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 36
  • fasader56 16:52 19.maj 2020.

    Hvala bogu. Naj tako tudi ostane............

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:24 18.maj 2020.

    Slika je pa na prehodu Rateče na meji z Italijo??

  • Pearl 15:53 17.maj 2020.

    Ja seveda ne odprejo za nas, če smo pa vse svoje meje odprli brez kakršnekoli kontrole vsem državam EU,brez upoštevanja epidemiološke slike, večina njih je pa še globoko v epidemiji z visokim št okuženih .. Sej niso nori, da bi ...prikaži več spuščali v svojo državo okužene iz cele EU, kot mi!