Svet
3 ogledov

Avstrijci razbili prekupčevalsko združbo

Zaseg šestih ton kokaina med akcijo v Kolumbiji oktobra 2011. EPA
Policistom z avstrijske Štajerske je uspelo z operacijo Primavera razbiti svetovno mrežo prekupčevalcev s kokainom. Skupno so prijeli 30 osumljenih, ki naj bi v Avstrijo pretihotapili okoli 38 kilogramov kokaina.

Policisti so med operacijo zaplenili pet kilogramov zelo čistega kokaina, ki je na črnem trgu vreden okoli dva milijona evrov. Poleg tega so med preiskavami na širšem območju Dunaja zaplenili dve avtomatski pištoli, sedem pištol, šest šibrovk z odžaganimi cevmi, 100 metrov vodoodporne zažigalne vrvice ter številne mamilarske potrebščine.

Tudi Srb s štirimi lažnimi identitetami

Preiskavo so avstrijski policisti začeli februarja 2011. Član skupine naj bi bil med drugim 56-letni avstrijski državljan, ki je po kaznivem dejanju v Avstriji pobegnil v Kostariko, s prekupčevanjem z mamili pa je financiral svoje bivanje v tej državi.

Skupini naj bi pripadal tudi v Srbiji rojen moški, ki naj bi bil v skupini zadolžen za orožje. Po navedbah avstrijske policije gre za "izredno nevarno" osebo. V svojem stanovanju na Dunaju je imel povsod na dosegu roke orožje, sicer pa naj bi uporabljal štiri lažne identitete.

Vodja je pobegnil

Iz Kostarike je kokain potoval skrit na telesih prekupčevalcev ali v prtljagi. Preiskava je preiskovalce vodila od Gradca na Dunaj, nato pa naprej po Evropi in v Južno Ameriko ter nazaj na letališči v Rimu in Barceloni, zaradi česar so tudi izbrali ime operacije Primavera.

Aretacije so izvedli tudi Kostariki, kjer so tudi zaplenili premoženje v vrednosti deset milijonov ameriških dolarjev. Omenjenemu 56-letnemu avstrijskemu državljanu je sicer uspelo, da se je skril, so pa zanj izdali mednarodno tiralico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.