Svet
6 ogledov

Avstrijci za istospolne zveze

Svobodnjaška stranka trdi, da zakon spodkopava inštitucijo zakona, zeleni pa men Žurnal24 main
Izenačevanje. Slovenijo bi družinski zakonik postavil med najnaprednejše.

Avstrijski parlament je potrdil vladni predlog zakona, ki predvideva možnost sklenitve civilnega partnerstva za istospolne pare.

“Gre za vmesni korak k poroki,” komentira Roman Kuhar iz mirovnega inštituta. Dodaja, da je bila do zdaj Avstrija poleg Italije, Grčije in Irske ena od držav EU, ki so izstopale po tem, da tega področja zelo dolgo niso urejale.

Uzakonjena diskriminacija
V Avstriji bodo tako od prvega januarja tako za homoseksualne kot za heteroseksualne pare veljale enake pravice na področju preživnin v primeru razhoda para in dedovanja. Istospolni pari še vedno ne bodo mogli posvojiti otrok, lezbični pari se ne bodo mogli odločiti za umetno oploditev.

“Takšna zakonodaja na nek način uveljavlja diskriminacijo. V zakon se namreč zapiše razlika med istospolnimi in raznospolnimi pari,” pravi Kuhar in dodaja, da v smislu političnega boja takšna zakonodaja pogosto odpre vrata k nadaljnjemu izenačevanju.

Če bo pri nas sprejet družinski zakonik, se bo Slovenija pridružila petim državam v EU, kjer je diskriminacija na podlagi spolne usmerjenosti odpravljena, še dodaja Kuhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.