Svet
57 ogledov

Avstrijska ministrica napovedala vračanje beguncev

Johanna Mikl-Leitner Profimedias
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ne razume, zakaj begunci pri nas in na Hrvaškem niso zaprosili za azil. Pravi, da se bodo držali evropskega pravnega reda in begunce vračali v države, v katerih so bili registrirani.

"Aktualni dogodki kažejo, da bo le nekaj beguncev v Sloveniji in na Hrvaškem zaprosilo za azil. Za to nimam razumevanja. To, kar se sedaj dogaja, ni iskanje zaščite,“ je bila jezna notranja ministrica, ki je v obvestilu za javnost še poudarila, da se bo Avstrija držala Dublinskega postopka in begunce vračala v Slovenijo in na Hrvaško. 

Mikl-Leitner se je ob tem še zavzela za določitev kvot, ki bi določala, koliko beguncev mora država sprejeti. "Ta ukrep bi predstavljal začetek konca teh migracij. 120 ljudi bi bilo treba razdeliti na vse, tudi manj atraktivne države. Tako bi Evropa pokazala, da imajo vsi pravico do zaščite, nimajo pa si pravice izbirati najbolj privlačnih držav. Tisti, ki niso v nevarnosti, ampak jih vodijo gospodarski motivi, bodo hitro premislili, ali se jim splača nase prevzeti to tveganje,“ pravi ministrica, ki je prepričana, da bi kvote in finančne investicije v begunska taborišča okoli Sirije naval beguncev in migrantov hitro zaustavila.