Svet
15 ogledov

Avstrijska policija rešila 24 mladoletnikov

Tovornjak z mrtvimi begunci EPA
Avstrijska policija je rešila 24 mladih beguncev iz Afganistana, ki so bili dobesedno natlačeni v premajhnem kombiju.

V vozilu je bilo 24 afganistanskih mladoletnikov, večinoma starih 16 ali 17 let. "Kot predmeti so bili naloženi eden na drugega v veliko premajhnem prostoru, v katerem je bilo premalo zraka za normalno dihanje," je za medije povedal tiskovni predstavnik dunajske policije Thomas Keiblinger. Okna in bočna vrata so bila zaprta in obdana z rešetkami. Stekla na oknih so bila črno pobarvana, zato je vozilo izgledalo kot "zaporna celica na kolesih".

PREBERITE:


Ko je policija vozilo ustavila, je voznik romunske narodnosti poskušal pobegniti, a ga je policija s pomočjo policijskega psa prijela. Na srečo nobena od mladoletnih oseb ni potrebovala zdravniške pomoči.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA
Preko Avstrije na Zahod

Avstrijska policija je po tragediji, ki se je pretekli teden zgodila v bližini madžarske meje, v kateri je umrlo 71 beguncev, poostrila nadzor tovornjakov in kombijev.

Begunci, ki v zahodno Evropo prihajajo po t. i. balkanski poti preko Madžarske, potujejo preko Avstrije proti Nemčiji, skandinavskim deželam ali čez Rokavski preliv v Veliko Britanijo.

Ustavili šest vlakov pod Rokavskim prelivom

Zaradi beguncev je zastal železniški promet v tunelu pod Rokavskim prelivom. Na odhodne postaje se je v francoskem Calaisu moralo vrniti šest vlakov Eurostar, ki so obstali na francoski strani zaradi velikega števila beguncev na železniški progi med Francijo in Veliko Britanijo. Ob 5. uri zjutraj je večina vlakov že zapustila postaje pred predorom Eurotunnel.

Otroci med begunci | Avtor: EPA EPA
Prav tako se je v britansko prestolnico zvečer moral vrniti vlak, ki je bil namenjen iz Londona v Pariz.

Islandci beguncem ponudili svoj dom

Potem ko je islandska vlada sporočila, da bo letos sprejela samo 50 beguncev, se je več kot 12 tisoč Islandcev ponudilo, da sirske begunce sprejmejo na svoje domove.

Akcijo je sprožila priznana islandska pisateljica Bryndis Bjorgvinsdottir, ki je sodržavljane pozvala, naj se izrečejo za podporo beguncem. V le nekaj urah se je na Facebookovi skupini Syria is calling (Sirija kliče) odzvalo več tisoč velikodušnih Islandcev in ponudilo svoje domove.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.