Svet
36 ogledov

Avstrijski minister še naprej oster do Turčije

Sebastian Kurz EPA
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je napovedal veto proti odpiranju novih poglavij v pogajalskem procesu za članstvo Turčije v EU.

"Imam sedež in glas v svetu zunanjih ministrov. Gre za to, ali bi odprli nova poglavja s Turčijo. Jaz sem proti," je avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz dejal v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Kurier. Kurz je še napovedal, da bo tudi avstrijski kancler Christian Kern na vrhu EU 16. septembra v Bratislavi "poskušal prepričati ostale voditelje članic EU, da je ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo prava odločitev", povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Morajo biti soglasni

Odločitev o odpiranju novih poglavij v pogajalskem procesu mora biti soglasna, kar pomeni, da lahko ena država ta proces tudi zaustavi. Odpiranje dodatnih pogajalskih poglavij je sicer del marčnega dogovora med EU in Turčijo o zaustavitvi migracijskega toka preko turškega ozemlja naprej proti Evropi.

Kurz je že napovedal, da se ta sporazum ne bo obdržal, saj EU tudi ne namerava odpreti vizumske liberalizacije, dokler Turčija ne opravi domače naloge, kar pa se sredi čistk po spodletelem puču sredi julija vse bolj zapleta.

Padajo vse ostrejše besede

Avstrija je sicer ena najbolj glasnih kritikov zaradi nespoštovanja demokratičnih standardov med to čistko. Po spodletelem državnem udaru je bilo namreč suspendiranih ali odpuščenih na tisoče vojakov, policistov, javnih uslužbencev, sodnikov, učiteljev, novinarjev in drugih, ki naj bi nasprotovali turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Dunaj in Ankara se zato v zadnjih dneh zapletata v vse ostrejši besedni spopad. Vodja turške diplomacije Mevlüt Cavusoglu je v petek pozive iz vrst avstrijske vlade k ustavitvi pristopnih pogajanj EU s Turčijo označil za "sovražne" in dejal, da je Avstrija "prestolnica radikalnega rasizma".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:47 09.avgust 2016.

    Če bi imel jajca bi prvi pozval k zaustavitev pogajanj Turčije k pristopu v EU. EU je prvi se odzval na ta način; šele nato on. Ampak važn da se on zdej frajerja dela.

  • Zmago 08:56 08.avgust 2016.

    :-))))

  • Zmago 08:12 08.avgust 2016.

    Če me občutek ne vara, je Erdogan stopil na žulj zionistom, zdaj mu pa hočejo zrihtati "demokracijo" po vzoru Iraka, Avganistana, Libije, Sirije,.............Pa ne da zionisti spet iščejo kakega Jodlarja za tretjič svet podkurit tak kot 1. in 2. ?????