Svet
29 ogledov

Avstrijski najstnici v Sirijo k islamskim skrajnežem

Sirija EPA
Policija je v Gradcu našla najstnici, ki sta hoteli cv Sirijo. Po pisabju avstrijskih medijev naj bi se pridružili islamskim skrajnežem, policija pa meni, da sta nasedli obljubam.

Avstrijska policija je v bližini Gradca na avstrijskem Štajerskem našla dve najstnici, stari 14 in 15 let z Dunaja, ki sta želeli v Sirijo. Iz graškega letališča sta hoteli poleteti v Turčijo.

Policijo je o dekletih obvestila mama ene od dekletovih prijateljic iz Gradca, kjer sta se dekleti ustavili. Mami je bilo sumljivo, da sta najstnici na obisk prišli s kovčki, zato je odšla na policijo. Ta je dekleti ujela še v stanovanju.

Policija sprožila preiskavo

Najstnici sta že pri starših na Dunaju. Avstrijske oblasti pa so že sprožile preiskavo, da bi ugotovile, kdo so bili njuni kontaktni v Siriji, kdo stoji v ozadju in da bi odkrili morebiti še kakšna druga dekleta.

Ena od obeh najstnic prihaja iz muslimanske družine, druga pa je verske spreobrnjenka in po nekaj tednih sprejema nove vere tudi nosi burko. Po poročanju avstrijskih medijev naj bi se dekleti želeli pridružit islamskim skrajnežem.

Zvabili so ju z obljubami

Kot so pojasnili na policiji, dekleti za policijo nista storilki kaznivega dejanja, pač pa žrtvi, ki sta pristali v napačnem krogu prijateljev. Dekleti so z lažnimi obljubami zvabili, da prideta v Sirijo. "Obljubili so jima raj, poslali fotografije plaž in lepih hiš. Se razlikujeta od oseb, ki imajo namen, da storijo teroristična dejanja," je povedal predstavnik notranjega ministrstva Alexander Marakovits.

Najstnici z Dunaja nista prvi avstrijski najstnici, ki jim je policija preprečila pot v Sirijo, takih naj bi bilo več kot deset.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.