Svet
6 ogledov

Avstrijski vojaki z "jedi" metodami razgnali štorklje

Golob med sprehodom ob avstrijski častni četi. Reuters
Potem ko strokovnjakom za ptice ni uspelo pregnati štorkelj iz bližine vojaškega letalskega mitinga, so v Avstriji na pomoč poklicali vojake. Ti so štorklje pregnali s strmenjem.

Vojaki za preganjanje živali, ki bi jih lahko potegnilo v motor letala in bi tako povzročile padec, niso uporabili orožja.

Ukazano jim je namreč bilo, da v ptiče – strmijo.

"Vojaki so opazovali področje in poskušali ugotoviti, kam se štorklje hodijo hranit. Šli so tja in s štorkljami vzpostavili očesni stik," je časopisu Austrian Independent razložil Siegfried Prinz, okoljevarstvenik, ki je pomagal pri preganjanju 25 štorkelj.

Delovalo bolje kot plastične štorklje

V "operaciji štorklja" je sodelovalo 24 vojakov, ki so štorklje s strmenjem preganjali od petih zjutraj pa do desetih zvečer. Štorklje so na koncu uspešno pregnali. "Metoda očitno deluje," je komentiral Prinz.

Vojsko so na pomoč sicer poklicali po tem, ko se je za neuspešno izkazalo vabljenje ptic drugam – v za njih bolj ugodno okolje. Da bi jih zvabili drugam, so jim celo nastavili plastične štorklje. Te naj bi prave prepričale, da se splača premakniti.

Komentarjev 1
  • albert 17:34 17.julij 2011.

    Mogoče bi ta jedi metoda pomagala tudi pri nas s strmenjem v parlament!