Svet
34 ogledov

Avstrijskim organom Riedl izdal prejemnike podkupnin

Hans Wolfgang Riedl Delo
Wolfgang Riedl, ki je bil posrednik finske Patrie pri prodaji oklepnikov slovenski in hrvaški vojski, je avstrijskim preiskovalcem razkril imena domnevnih prejemnikov podkupnin, da bi Patria dobila posel na Hrvaškem.

Avstrijski poslovnež Wolfgang Riedl, ki je bil posrednik finske Patrie pri prodaji oklepnikov slovenski in hrvaški vojski, je avstrijskim preiskovalcem razkril imena domnevnih prejemnikov podkupnin, da bi Patria dobila posel na Hrvaškem, o preobratu v aferi Patria poroča Jutarnji list. Koliko je teh oseb in kdo so, v javnost ni pricurljalo.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je zahteval kriminalistično preiskavo proti osebam, ki jih je navedel Riedl. Tožilstvo je zahtevalo še celotno dokumentacijo, povezano z nakupom oklepnikov.

V Riedlovi e-pošti je J kot Jerković

Pogodbi s Patrio sta sicer podpisala hrvaška obrambna ministra Berislav Rončević in Branko Vukelić, v pogovorih o nakupu pa so sodelovali člani več komisij. Časnik je poleg vprašanja, kdo naj bi prejel podkupnino, objavil tudi fotografijo nekdanjega hrvaškega predsednika Stipeta Mesića.


V komisiji, ki je sodelovala pri pogovorih o nakupu oklepnikov, je bil tudi predstavnik družbe Đuro Đaković, Bartol Jerković. Riedl je imel z njim neposredne stike, v elektronski pošti pa ga je označil s črko J, izpostavlja Jutarnji list in dodaja, da Riedl ni bil dolgo posrednik in ni znano, ali je kasneje vplival na izbiro oklepnikov. Avstrijsko tožilstvo ga med drugim bremeni, da naj bi osebno plačal 900 tisoč evrov podkupnine SDS Janeza Janše prav tako v primeru nakupa finskih oklepnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.