Šport > Nogomet
46 ogledov

Ni šlo za terorizem, ampak poskus umora nogometašev Borussie

avtobus eksplozija Borussia Dortmund
1/13
EPA
V torek zvečer je nemška policija že podala nekaj pojasnil v zvezi z eksplozijami pred tekmo Lige prvakov v Dortmundu.

Nemška policija je v torek zvečer sporočila, da v zvezi z napadom na moštveni avtobus nogometašev Borussie med potjo na dortmundski stadion pred četrtfinalom Lige prvakov proti AS Monacu ni našla znakov, da bi šlo za teroristični napad. Vzroke za napad policija še išče, je poročala agencija dpa.

V bližini avtobusa, ki je bil okrog 19. ure na poti na stadion, so eksplodirala tri eksplozivna telesa. Pri tem je bil poškodovan avtobus, ranjena pa ena oseba, za katero so v klubu potrdili, da gre za katalonskega branilca nemške ekipe Marca Bartro, ki ima poškodovano roko.

Po poročanju policije so bila eksplozivna telesa, ki so poškodovala avtobus, skrita v živi meji v neposredni bližini hotela, od koder so se nogometaši nemškega prvoligaša odpravili na tekmo. Za kakšne vrste eksplozivnih teles je šlo, policija še ugotavlja. Morda bo odgovor našla v sumljivem predmetu, ki ga je našla v dosedanji preiskavi in za katerega se domneva, da bi bil lahko četrta, a neeksplodirana eksplozivna naprava.

Policija zaenkrat še ugotavlja ozadje napada. "Za zdaj še vedno ni jasno, kaj je bil konkreten povod za dejanje," je sinoči na novinarski konferenci povedal vodja policije v Dortmundu Gregor Lange.

Preučujejo vse možnosti, je pa Lange ocenil, da je šlo za jasen napad, uperjen proti nogometnemu moštvu iz Dortmunda. Državna tožilka Sandra Lücke je pri tem dodala še, da so na kraju dogodka našli sporočilo, katerega vsebino intenzivno preverjajo.

Kako jih bodo pripravili?

Prvi so se na napad odzvali v klubu, kjer so javnosti prek družbenega omrežja Twitterja sporočili, da je ob moštvenem avtobusu eksplodirala bomba, da so igralci na varnem in da ni nevarnosti v in okoli stadiona. Torkovo tekmo, ki bi se morala v Dortmundu začeti ob 20.45, so pristojni v sodelovanju s policijo in Evropsko nogometno zvezo uro in pol po napadu preložili za 22 ur. Predviden sredin začetek tekme je ob 18.45.

Kasneje je sledilo tudi sporočilo o imenu poškodovanega nogometaša in da so po napadu pretreseni tudi ostali nogometaši, zato se v klubu že bojijo, ali se bodo psihično uspeli pripraviti na sredin dvoboj, pa tudi na sobotni ligaški obračun s frankfurtskim Eintrachtom in povratno tekmo prihodnjo sredo v Monte Carlu.

Podpora z vseh strani

"Tukaj na stadionu ni razlogov za paniko," pa je na stadionu navijačem neposredno po dogodku sporočil uradni napovedovalec Norbert Dickel. Ti so odgovorili s skandiranjem: "Dortmund, Dortmund." Vsem navijačem, ki v sredo ne bodo mogli na tekmo, pa so v klubu že danes ponudili, da jim vrnejo denar za plačane vstopnice.

Sicer pa so nogometaši po neposredno eksploziji že prestopili v nov avtobus, da bi se odpravili na stadion, po odpovedi tekme pa so ostali v bližini hotela, že pred 21. uro pa so se odpravili domov. Vodstvo kluba je za javnost zaprlo tudi sredin trening. Za dobre pol ure je bil po odpovedi tekme zaprt tudi stadion, nato pa so se varnostni organi odločili, da domov spustijo tudi navijače.

V Dortmund prihajajo tudi sporočila podpore. Med prvimi so se oglasili pri Barceloni, ki je v torek v Torinu visoko klonila proti Juventusu (3:0) in za katero je poškodovani Bartra igral nekaj let. "Vsa naša podpora gre Marcu Bartri, BVB in navijačem," so tvitnili iz katalonskega velikana.

Kasneje so sporočila podpore začela prihajati tudi iz drugih velikih evropskih in nemških klubov, pa tudi od predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha.

 
Komentarjev 5
  • Plavi-mil 11:44 12.april 2017.

    Ne, ne, to je samo zahvala za multikulti.

  • Milan Novak 11:11 12.april 2017.

    Verjetno so jih napadli kakšni svetlolasi fantje ? Levo fašistični mediji spet lažejo !

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 08:56 12.april 2017.

    Vse tole se dogaja zarad Merklce,ki se ne ozira na ostalo EU in dela po svoje.Babo je treba skenslat in zapret,kot zločinko proti človeštvu?