Svet
6 ogledov

Avtogol predsednika Fife

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Na dan, ko Nizozemska in Španija igrata veliki finale, si v Bosni in Hercegovini želijo le ene stvari- minute spoštovanja. A predsednik Fife jim je ne bo naklonil.

Prebivalci BiH so na dan, ko mineva 15 let od genocida, ki je vzel okoli 9.000 življenj prebivalcev Srebrenice, zaprosili za minuto molka pred začetkom finala.

Svojo prošnjo za naslovili na predsednika Fife Seppa Blatterja, ki pa se na njo ni niti odzval. Bosanska nogometna in športna javnost se ga spominja kot človeka, ki se je "že dvakrat sprehajal po Baščaršiji". Takrat je potreboval glasove ob kandidaturi za predsedniško mesto, zdaj pa je na njih popolnoma pozabil, očitajo tamkajšnji mediji.

Izpostavili vlogo Nizozemcev
In dodajajo: na dan, ko bosta igrali Nizozemska ter Španija, njihova izmučena zemlja prosi le za minuto spoštovanja. Da svet ne bi pozabil enega največjih genocidov, za katerega je odgovoren tudi nizozemsko bataljon pod vodstvom Združenih narodov. Vodilni nizozemski pripadniki mirovnih enot ZN so namreč v času pokola varovali Srebrenico.

Ravno v teh dneh so sorodniki umrlih zaprosili nizozemsko tožilstvo, naj proti tedaj vodilnim predstavnikom nizozemskih modrih čelad vloži obtožnico. Na čelu z odvetnico Liesbeth Zegveld so tožilstvu že predali nove dokaze, ki naj bi bremenili nizozemske vojake. Verjamejo, da so Nizozemci soodgovorni za srebreniški pokol.

Blatterjev (moralni) avtogol
A minuta molka bo očitno ostala le želja sorodnikov žrtev. Medtem ko bo cel svet navijal za svojega favorita in užival v nogometnih mojstrovinah, se zgodovine te obubožane zemlje ne bo spomnil prav nihče. To je nedvomno Blatterjev moralni avtogol, ocenjujejo bosanski mediji.

Zanimivo ob tem dejstvu pa je, da v JAR še vedno žalujejo za pravnukinjo Nelsona Mandele, ki je umrla v prometni nesreči po uvodnem koncertu dan pred začetkom SP-ja. Nekdanji predsednik Južnoafriške republike je zato že odpovedal udeležbo na uvodni slovesnosti, zdaj pa ga vneto prepričujejo vsaj k prihodu na zaključno slovesnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.