Svet
22 ogledov

Avtomobila bombi zahtevala na desetine žrtev

eksplozija, avtomobil, mrtvi
1/6
Reuters
V eksplozijah v turškem mestu Reyhanli blizu meje s Sirijo je bilo po zadnjih podatkih ubitih 40 ljudi, okoli sto pa je ranjenih, je sporočilo turško notranje ministrstvo.

V mestu z okoli 60.000 prebivalci, ki je od meje s Sirijo oddaljeno le osem kilometrov, sta eksplodirala avtomobila, naložena z eksplozivom, ki sta stala pred mestno hišo oziroma poštnim uradom.

Za napad osumili Sirijo

Podpredsednik turške vlade Bulent Arinc je dejal, da je sirski režim med osumljenci za napad. "S svojimi tajnimi službami in oboroženimi skupinami so gotovo med osumljenimi, da so načrtovali in izvedli takšen napad," je dejal.

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je pred tem dejal, da je napad bodisi povezan z državljansko vojno v Siriji ali pa gre za poskus sabotaže mirovnega procesa med turško vlado in kurdsko manjšino. Notranji minister Muamer Guler pa je napovedal, da bodo turški organi nemudoma začeli preiskavo dogodka.

Po navedbah sirskih aktivistov so med žrtvami napada tudi Sirci. Na območju je namreč precejšnje število beguncev iz Sirije. Sprva so poročali o štirih žrtvah, nato pa se je število začelo povečevati, saj so številni ljudje podlegli hudim poškodbam.

Vedno več napadov

To je sicer najhujši incident v Turčiji, odkar se je v Siriji pred dobrima dvema letoma začel upor proti režimu predsednika Bašarja al Asada. So pa na območju v preteklosti že zabeležili več incidentov, povezanih z uporom proti sirskemu režimu.

Tako je februarja letos v napadu avtomobila bombe v kraju Cilvegozu umrlo 17 ljudi, 30 pa je bilo ranjenih. Turčija je za napad okrivila sirsko obveščevalno službo.

Komentarjev 1
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:44 11.maj 2013.

    No kje so zdej novinarji, ki tako veselo konstantno porocali o Bostonu?? Turki so vendarli blizje in so Evropejci pa ne bo nic kaj dosti o tem - unga Dzoharja pa vsakdan vlacite. Jao jao jao