Svet
9 ogledov

Avtomobili s previsokim sevanjem

Odločitev o tem, kaj bodo storili z avtomobili, je v rokah ruskih carinikov. (Fo Žurnal24 main
Ruski cariniki so v preteklih dveh tednih na kontrolnih točkah na Daljnem vzhodu odkrili 49 kontaminiranih avtomobilov, pripeljanih iz Japonske, ki bi lahko pomenili nevarnost za okolje.

Stopnja sevanja pri avtomobilih je bila od 2,3-krat do šestkrat večja od normalne, je poročala ruska tiskovna agencija Itarr-Tass. Avtomobili, pri katerih so bile izmerjene visoke stopnje sevanja, so bili v Rusijo pripeljani iz Japonske. Vsi kontaminirani avtomobili so bili pripeljani v posebnih zabojih, je dejal vodja oddelka Roman Famin. "Nekateri avtomobili so lahko nevarni, ker lahko radionuklidi v človeški organizem vstopijo skozi zrak ali vodo," je poudaril.

V primeru, da bo ugotovljeno, da avtomobili ne predstavljajo nevarnosti za okolje, bodo vrnjeni lastnikom v Rusiji, v nasprotnem primeru pa bodo avtomobili prepeljani nazaj na Japonsko.

V pristaniško mesto Vladivostok vsak dan priplujejo dve ali tri tovorne ladje z do 30 rabljenimi avtomobili iz Japonske. Tokratni primer je prvi v zadnjih letih, da so zabeležili tolikšno povečanje uvoza kontaminiranega blaga. Eden redkih primerov je bila leta 2008 vrnitev tankerja s kontaminiranim blagom nazaj na Japonsko.

Na kontrolnih carinskih točkah na Daljnem vzhodu imajo opremo za odkrivanje radioaktivnosti, vključno z merilci, ki zaznajo tudi najnižje stopnje radioaktivnosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.