Svet
14 ogledov

Avtomobilske bombe ubile več deset ljudi

Bomkbni napad Irak Reuters
V bombnih eksplozijah je danes umrlo najmanj 55 ljudi, nasilje v Iraku se še stopnjuje in kaže na večji doseg upornikov, slabšo varnost in nezadovoljstvo s šiitsko vlado.

V seriji bombnih napadov v Iraku je bilo danes ubitih najmanj 55 ljudi, ranjenih pa najmanj 226. V devetih različnih predelih Bagdada je eksplodiralo 11 avtomobilskih bomb. Še ena bomba je eksplodirala v mestu Mahmudija južno od prestolnice, dve je razneslo v mestu Kut, dve v Samavi in še eno v Basri. Napadi so bili usmerjeni predvsem na območja, kjer živi šiitska večina.

Julija v nasilju že več kot 800 mrtvih

Napadi se dogajajo dan zatem, ko je bilo v nasilju v Iraku ubitih 14 ljudi, tudi osem kurdskih policistov v samomorilskem napadu. Vse pogostejši in dobro pripravljeni napadi kažejo tako na vse večji doseg upornikov kot na vse slabše varnostne razmere v državi.

Od začetka letošnjega leta je v Iraku umrlo že več kot tri tisoč ljudi, samo julija jih je bilo ubitih več kot 800. Analitiki povečanje nasilja pripisujejo nezadovoljstvu pripadnikov sunitske manjšine s šiitsko vlado.

Iraška vlada se ne spopada le z vse slabšimi varnostnimi razmerami, pač pa ima tudi težave z zagotavljanjem osnovnih storitev, kot sta elektrika in čista voda, močno razširjena pa je korupcija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.