Svet
4 ogledov

Azerbajdžan verjame, da nas bo premagal

Prostori, kjer zaseda Varnostni svet Združenih Narodov. Shutterstock
Vodja oddelka za mednarodne odnose azerbajdžanske vlade Novruz Mahmadov je v pogovoru za domačo tiskovno agencijo Trend dejal, da ima Azerbajdžan velike možnosti, da postane nestalna članica Varnostnega sveta ZN v obdobju 2012 in 2013.

Dejal je, da bodo določeni postopki potekali do ponedeljka, pogovori s številnimi državami, ki podpirajo kandidaturo Azerbajdžana, pa se bodo nadaljevali. Pri tem je omenil, da njegovo državo podpirajo Rusija, Kitajska, Turčija, Pakistan, Iran in Kazahstan.

Po devetih krogih glasovanja v petek Azerbajdžanu ni uspelo dobiti potrebne dvotretjinske večine glasov za izvolitev v Varnostni svet ZN za sedež vzhodnoevropske skupine in tekma s Slovenijo se bo v Generalni skupščini ZN nadaljevala v ponedeljek.

Azerbajdžan je v devetem krogu dobil 113 glasov, Slovenija pa jih je dobila 77. Za izvolitev je potrebnih 129 glasov, če glasujejo vse članice ZN. Mahmadov pričakuje, da bo tudi Slovenija izvajala določene aktivnosti do ponedeljka in izrazil željo, da nobena stran ne bo izvajala pritiskov, razen propagande, ker naj bi bil položaj že sedaj dovolj napet.

"Nekateri zaskrbljeni", da je imel Azerbajdžan toliko glasov

Če bi se razmerje v podpori od petka spremenilo, potem bi to, po Mahmadovih besedah, pomenilo, da se je izvajal močan pritisk na države in da so spremenile stališče. To bi bilo potem obžalovanja vredno, meni Mahmadov. Dejal je tudi, da so se nekatere države prestrašile zmage Azerbajdžana nad kandidatko EU in so volitve v petek na hitro ustavili ter njihovo nadaljevanje prestavili na 24. oktober.

Volitve so sicer ustavili, ker je potekel zanje predviden čas do 18. ure po lokalnem času in predsednik Generalne skupščine ZN Nasir Abdulaziz al Naser je o tem obvestil zbrane. Azerbajdžan je potem s podporo Rusije izsilil še deveti krog, ki mu prav tako ni prinesel potrebne večine.

Mahmadov je potem v pogovoru kljub temu zatrdil, da so se nekateri odločili, da se lahko volitve, ki menda v ZN potekajo vedno do 21. ali 22. ure, ustavijo malce prej. "Do neke mere razumem zakaj. Nekateri so postali zaskrbljeni, da je Azerbajdžan nepričakovano dobil toliko glasov pod takšnimi pogoji," je dejal.

Nadaljevanje v ponedeljek popoldne

Nad "pogoji" se sicer pritožuje tudi Slovenija. Zunanji minister Samuel Žbogar je Azerbajdžan javno obtožil izvajanja negativne kampanje in vztrajal pri tem, da je bila slovenska kampanja ves čas pozitivna oziroma se je ukvarjala s prednostmi Slovenije, ne pa pomanjkljivostmi nasprotnikov.

Največji razlog za morebitni poraz Slovenije bo po vsej verjetnosti dejstvo, da je članica EU, ki bi imela potem naslednje leto v Varnostnem svetu ZN pet članic, kar je neprimerljivo več, kot ima glasov v Generalni skupščini ZN. Precej večja Organizacija islamske konference jih bo imela v primeru zmage Azerbajdžana tri. V petek sta bila za nestalni članici izvoljena tudi Pakistan in Maroko.

Volitve za sedež vzhodnoevropske skupine med Azerbajdžanom z devetimi milijoni prebivalcev in bogatimi zalogami nafte ter Slovenijo z dvema milijonoma prebivalcev in članstvom v EU, se bodo nadaljevale v ponedeljek, po koncu volitev v Gospodarski in socialni svet ZN (ECOSOC), ki se bodo začele ob 16. uri po srednjeevropskem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.