Svet
9 ogledov

Aziz ne bo visel

Tarik Aziz (Foto: EPA) Žurnal24 main
"Nikoli ne bom podpisal ukaza za usmrtitev," trdi iraški predsednik. Tarik Aziz, eden izmed glavnih akterjev režima Sadama Huseina, bi se tako lahko izognil dosojeni kazni.

Iraški predsednik Džalal Talibani je za francosko televizijo France 24 dejal, da nikoli ne bo podpisal ukaza za usmrtitev Tarika Aziza, namestnika premierja v času vladavine Sadama Huseina.

74-letnega Aziza so oktobra obsodili na smrtno kazen. Talabani, sicer znan nasprotnik smrtne kazni, ukaza noče podpisati zaradi Azizove starosti in ker je kristjan.

Že leta 2006, ko so v Iraku obsodili na smrt z obešanjem nekdanjega iraškega vodjo Sadama Huseina, Talabani ni hotel podpisati ukaza. Takrat sta obsodbo ratificirala njegova dva namestnika in Huseina so vseeno usmrtili.

Morda ne bo visel
Zdaj pa je položaj bolj zapleten. Talabanija so pretekli teden po osemmesečni politični krizi znova imenovali za iraškega predsednika, vendar še nima namestnikov. Usoda Aziza tako za zdaj ostaja neznana, poroča BBC.

Naj ga ne usmrtijo, sta Irak že pozvala Vatikan in Rusija, predvsem zaradi njegove starosti in ker naj bi bil resno bolan. Smrtno kazen morajo sicer izvršiti v 30 dneh po obsodbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.