Svet
101 ogledov

Baconovo sliko prodali za 25 milijonov evrov

akt Francisa Bacona, na katerem je upodobljena Henrietta Moraes Reuters
Pri avkcijski hiši Christie's v Londonu so za vrtoglavih 25 milijonov evrov prodali akt na Irskem rojenega britanskega slikarja Francisa Bacona. Na sliki je upodobljena prebivalka londonskega Soha Henrietta Moraes.

Znesek, ki ga je za akt vplačal neznani kupec, je za več kot milijon evrov presegel izklicno ceno.

Akt Francisa Bacona, ki je bil kar 30 let v lasti zasebnega zbiratelja, glede na izklicno ceno hiše Christie's velja za enega najbolj cenjenih del povojne sodobne umetnosti. Pričujoče delo po besedah mednarodnega direktorja in šefa za povojno in sodobno umetnost pri Christie's Francisa Outreda predstavlja enega najbolj privlačnih in seksualno nabitih aktov, kar jih je kdaj videl. Bacon je Henrietto Moraes kot model večkrat upodobil, z njo pa je sodeloval tudi britanski slikar Lucien Freud.

Rekordno vrednost med Baconovimi deli je sicer leta 2008 dosegel njegov Triptih. Na dražbi avkcijske hiše Sotheby's v New Yorku je bil prodan za rekordnih 66 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.