Svet
6 ogledov

Bajne plače grških ministrov

Atene so pod strogim nadzorom EU in IMF. Do leta 2014 morajo znižati proračunski Žurnal24 main
Medtem ko je vlada plače javnih uslužbencev znižala za najmanj petino, plače ministrov ostajajo nespremenjene. Segajo celo preko 150 tisoč evrov letno.

Kot poroča Dnevnik.hr, je Grke doletel nov šok, saj so spoznali, da so njihovi ministri milijonarji, medtem ko se država utaplja v dolgovih. Grški časniki poročajo, da ministri zaslužijo preko 150 tisoč evrov letno, na drugi strani pa so se plače javnih uslužbencev po uvedbi varčevalnih ukrepov znižale za od 20 do 30 odstotkov.

"Ljudje so besni in ogorčeni ter želijo, da tisti v vladi s svojim zgledom prepričajo ostale, da smo v težkih časih, da je treba zategniti pas. Oni morajo to prvi storiti," je dejal prebivalec Aten Vassilis Botskakos. Za ekonomskega analitika Vegalisa Agapitosa rezanje ministrskih plač razen "psihološkega efekta" drugega rezultata nima.

Agapitos ob tem opozarja, da lahko Grčijo pred popolnim kolapsom obvaruje le močno prestrukturiranje znotraj državnega sektorja. Grčijo je pred skorajšnjim bankrotom v tem letu rešilo triletno posojilo Evropske unije v višini 110 milijard evrov. Po zadnjih objavljenih podatkih je Grčija začela kazati znake okrevanja; po besedah finančnega ministra za finance Georga Papaconstatinoua naj bi bila recesija bistveno manjša od predvidene za to leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.