Svet
11 ogledov

Bakijev kriv za 117 umorov?

(Foto: Reuters)
1/12
Žurnal24 main
Število mrtvih v nemirih v Kirigiziji se je povzpelo že na 124 ljudi, uzbeška stran poroča o več kot 700 mrtvih. Moskva še razmišlja o vojaški pomoči.

Število žrtev v Kirgiziji se je že močno povečalo in je danes doseglo številko 124, medtem ko je število ranjenih doseglo 1.685, je sporočilo kirgiško ministrstvo za zdravje. Začasne oblasti so sicer razglasile policijsko uro in izredne razmere, a to ni imelo večjega učinka.

Fotografije nasilja v Kirgiziji si lahko ogledate v galeriji. Opozarjamo, nekatere fotografije so precej nazorne.

Na pomoč je le priskočila tudi Rusija, sicer z namenom zaščititi svoje vojake v tej državi. Na območja, kjer so njihovi vojaški objekti, so poslali 150 vojaških padalcev.

Kot je povedal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, pa bodo o vojaški pomoči, za katero je zaprosila začasna vlada Roze Otunbajeve, še razmislili, češ da Moskva nima mandata za samostojno ukrepanje.

V Moskvi so se sešli predstavniki vojaškega zavezništva sedmih nekdanjih sovjetskih republik (CSTO), katerega članica je tudi Kirgizija, a niso dosegli še nobenega konkretnega dogovora. Medvedjev je sicer poudaril, da je medetnično nasilje v Kirgiziji treba čim prej ustaviti in v državi znova vzpostaviti red.

Aretirali Bakijeva?
Kirgiška začasna vlada je napovedala vpoklic vseh vojaških rezervistov, starih od 18 do 50 let. Policiji in vojski je že pred tem dala popolnoma proste roke pri uporabi strelnega orožja. Danes pa je vlada Otunbajeve sporočila, da je prijela "znano osebo", ki naj bi bila odgovorna za netenje krvavih spopadov. Imena niso razkrili, so pa številne obtožbe znova letele na odstavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva.

Ljudje umirajo in nihče od tistih, ki so trenutno na oblasti, ni sposoben zaščititi njihovih življenj.
Kurmanbek Bakijev, nekdanji premier

Požigajo vse, kar je na poti
Spopadi so se začeli med Kirgizi in Uzbeki v regijah Oš in Džalal-abad, zdaj pa se širijo po vsej državi. Množice so začele požigati uzbeške domove, trgovine, lokale, prizanesli niso niti policijskim postajam in drugim uradnim ustanovam.

V požarih je bila uničena večina mesta Oš na jugu države, ki ga zdaj nadzira kirgiška policija. Uzbeki, ki so še živi in niso zbežali iz mesta, se skrivajo v domovih.

Zaskrbljen sem zaradi obsega spopadov, medetničnega značaja nasilja, naraščajočega števila žrtev in velikega števila razseljenih oseb.
Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun

"To je genocid"
Večina Uzbekov sicer poskuša prebežati v sosednji Uzbekistan, na begu pa je že okoli sto tisoč Uzbekov, večinoma gre za starejše, ženske in otroke. Takhir Maksitov iz organizacije Meščani proti korupciji pravi: "To je genocid."

Rdeči križ se na prizadetih območjih spopada s težavami. Kot pravi, stanje "postaja kritično. Dobivamo poročila o množičnem nasilju in pobijanju".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.