Svet
17100 ogledov

Balkan na popisu regij, ki jim grozi vojna

Eksplozija v Parizu EPA
Ameriški Svet za zunanje odnose (CFR) je objavil popis držav, ki jim v prihodnjem letu grozijo oboroženi spopadi.

Neprofitna organizacija CFR je objavila poročilo, v katerem je izpostavila svetovne države glede na možnosti izbruha oboroženih spopadov v prihodnjem letu. Objavili so zemljevide, na katerih so države označili s tremi barvami, glede na stopnjo nevarnosti.

Z rdečo barvo je CFR označil države, v katerih je nevarnost oboroženih spopadov visoka. Na tem zemljevidu so označeni ZDA in Severna Koreja zaradi možnih jedrskih spopadov. Navajajo tudi možen spopad članic Nata in Rusije, in sicer "zaradi ruskega delovanja v vzhodni Evropi". CFR hkrati navaja, da je možen spopad med Iranom in ZDA.

CFR zemljevid | Avtor: CFR CFR

Države, v katerih je nevarnost oboroženih spopadov srednje velika, so označene z oranžno barvo. Med njimi so Mehika, kjer se spopadi predvidevajo zaradi naraščanja organiziranega kriminala, Ukrajina, kjer je možen spopad varnostnih sil in ruskih paravojaških skupin na vhodu. Zaradi vse večjih notranjih konfliktov so označeni tudi Turčija, Libanon, Izrael, Palestina, Irak, Jemen, Somalija, Pakistan, Indija, Japonska, Kitajska in Mjanmar.

CFR zemljevid | Avtor: CFR CFR

Naša južna soseda Hrvaška se nahaja na seznamu držav, kjer velja zmerna stopnja nevarnosti oboroženih spopadov. CFR predvideva "povečane napetosti in ekstremistično nasilje" v Albaniji, Bosni in Hercegovini, Hrvaški, Kosovu, Makedoniji, Črni gori in Srbiji. To bi lahko privedlo do politične nestabilnosti in oboroženih spopadov, meni CFR. Na tem zemljevidu so označene še Libija, Nigerija, Kongo in Zimbabve poleg ostalih nestabilnih afriških držav.

CFR zemljevid | Avtor: CFR CFR

Jedrska zima Lestvica Svet Kje bi bilo najbolje živeti med tretjo svetovno vojno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.