Svet
8 ogledov

Balkan v srcu Evrope

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predsednika Srbije in Turčije ter vsi trije člani predsedstva BiH so se na srečanju v srbskem Karađorđevu dogovorili, da si bodo pomagali pri približevanju Evropski uniji.

Predsednika Srbije in Turčije Boris Tadić in Abdullah Gül ter vsi trije člani predsedstva BiH Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović in Željko Komšić so se na srečanju v srbskem Karađorđevu dogovorili, da si bodo pomagali pri približevanju Evropski uniji, ki je prihodnost vseh treh držav.

Kot so povedali, so obračunali z duhovi preteklosti in se obrnili k prihodnosti. Turški predsednik Abdullah Gül je poudaril, da Balkan ni na robu, temveč v srcu Evrope.

Različna stališča, skupna prihodnost
Na skupni novinarski konferenci je srbski predsednik Tadić poudaril, da so srečanje v Karađorđevu pripravili kot dokaz, da želijo kljub različnim stališčem pri posameznih vprašanjih deliti skupno prihodnost.

Predpogoj te skupne prihodnosti pa je sprava, predvsem med Srbijo in BiH, kar pomeni skupen boj proti predsodkom, obsodbo vseh vojnih zločinov in imenovanje storilcev teh zločinov. "V preteklosti so bile storjene velike napake, ki jih je težko premostiti, vendar je naša obveza premostiti ta prepad," je dejal Tadić.

"Srbija spoštuje Daytonski sporazum"
Tadić je dejal, da Srbija ne bo nikoli podprla referenduma, ki bi vodil do delitve BiH ali kakorkoli postavil pod vprašaj ozemeljsko celovitost te države, in dodal, da spoštuje Daytonski mirovni sporazum kot tudi ozemeljsko celovitost svojih sosed ter da od njih pričakuje enako glede Kosova.

Na novinarsko vprašanje glede referenduma, ki ga je Republika srbska razpisala glede tožilstva in sodišča BiH, pa je dejal še, da se ne želi vmešavati v notranje zadeve BiH.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.