Svet
4 ogledov

Ban Ki Mun še naprej na čelu OZN

Generalni sekretar ZN Ban KI Moon je v uvodu v srečanje kritiziral pomanjkljivo Žurnal24 main
Generalna skupščina ZN je danes v New Yorku soglasno in brez glasovanja potrdila Ban Ki Moona za drugi petletni mandat na položaju generalnega sekretarja svetovne organizacije od 1. januarja 2012 do 31. decembra 2016.

Ban Ki Mun je prejšnji teden dobil soglasno priporočilo Varnostnega sveta (VS), naj ga Generalna skupščina potrdi za drugi mandat. Poleg tega je Ban edini kandidat za omenjeno mesto. Ob priporočilu VS je sporočil, da je globoko počaščen in hvaležen za izraženo zaupanje ter podporo.

Položaj generalnega sekretarja ZN je zasedel januarja 2007, ko je na tem mestu nasledil Kofija Anana. Ob najavi kandidature za drugi mandat je med svoje dosežke naštel dvig vprašanja podnebnih sprememb na vrh globalne agende, odgovore na naravne nesreče, kot so poplave v Pakistanu, potres na Haitiju in ciklon v Mjanmaru, promocijo miru v Sudanu, Somaliji, DR Kongu, Slonokoščeni obali in podporo arabski pomladi. Prav tako je izpostavil imenovanje žensk na najvišje položaje v svetovni organizaciji.

Pomembna podpora petih velikih

Za ponovno izvolitev generalnega sekretarja je najpomembnejša dobra volja velikih sil oziroma petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija), ki imajo pravico veta. Banu je uspelo ugoditi zahodnim članicam, Kitajski, na koncu pa tudi Rusiji. Slednja je imela največ očitkov na njegov račun, med drugim zaradi odnosa do Kosova, Slonokoščene obale in drugih kriz.

Nekaj nezadovoljstva je izzval v državah v razvoju. Tik pred petkovo potrditvijo priporočila v Varnostnem svetu mu je skupina držav Latinske Amerike v sporočilu očitala, da preveč upošteva želje stalnih članic Varnostnega sveta, kar je v prvem mandatu sicer neizogibna nujnost vsakega generalnega sekretarja ZN, ki želi še drugi mandat. To sporočilo sicer na potrditev drugega mandata ne bo vplivalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.