Svet
6 ogledov

Ban na ogledu dokazov na mrzli Antarktiki

Ban Ki Mun pred obeležjem, ki so ga na Antarktiki postavili njegovi sonarodnjaki Žurnal24 main
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je obiskal Antarktiko in se na kraju samem prepričal o posledicah podnebnih sprememb.

Obisk na sedmi celini sveta, na katerem zaradi mraza poleg redkih živalskih vrst začasno živi in dela le peščica znanstvenikov, je prvi obisk katerega izmed vodij ZN v zgodovini organizacije. Ban je na celino priletel iz Čila, pogled na tajajoče se ledenike pod seboj pa označil za izredno lepo a tudi skrb vzbujajoče doživetje.

Zavit v debela oblačila si je Ban nato na tleh ogledal enega izmed ledenikov in obiskal raziskovalno postajo, ki so jo na celini postavili njegovi rojaki Južnokorejci.

 
 

Gre za izredno situacijo, ki terja izredne odgovore.  

Ban Ki Mun

 
Ob tem je svet pozval, naj stori več za zaščito planeta. "Gre za izredno situacijo, ki terja izredne ukrepe," je dejal zbranim novinarjem. Generalni sekretar, ki se pripravlja na februarsko konferenco o podnebnih spremembah v Indoneziji, je obljubil, da bodo klimatske spremembe postale prioriteta njegovega delovanja.

Na Antarktiki je "shranjenega" okoli 90 odstotkov vsega svetovnega ledu, vendar se na nekaterih delih led zelo hitro topi. Na nekaterih delih kontinenta so se namreč v zadnjih 50 letih temperature dvignile kar za tri stopinje Celzija, kar je povzročilo velike selitve tamkajšnjih živali v bolj mrzle predele.

Staljeni led bi lahko v zadostnih količinah odločilno vplival na trenutne morske tokove, in tako spremenil vreme po vsem svetu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.