Svet
105 ogledov

Banalen razlog, da ga niso izgnali

Anis Amri Nemška policija
Na dan so prišle podrobnosti iz življenja glavnega osumljenca za napad s tovornjakom na božičnem sejmu na trgu Breitscheidplatz v Berlinu. Tunizijca Anisa Amirja (24) je policija spremljala več let, v tem času je menjal identitete in med drugim živel pri srbskem džihadistu Bobanu Simeonoviću v Dortmundu.

Nemški Bild poroča, da je policija spremljala dejavnosti Anisa Amirja, zato se v Nemčiji sedaj sprašujejo, zakaj je bil storilec skoraj eno leto in pol na prostosti oz. ga niso izgnali v Tunis. V tem času ga je policija večkrat prijela in spustila na prostost. Moški je večkrat zamenjal identiteto in prebivališče. Policija je bila, kot poroča Bild, z vsem seznanjena, a ni ukrepala. 

PREBERITE ŠE: 


Amir je v Nemčijo prišel julija 2015. Minister za notranje zadeve zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija Ralph Jäger je povedal, da so že kmalu po njegovem prihodu ugotovili, da je izredno mobilen, saj se je v enem mesecu selil kar trikrat. V tem času nikjer ni bil registriran. 

Po napadu v Berlinu | Avtor: Profimedias Profimedias
Boban je novačil džihadiste

Policija je opazila nenavadne aktivnosti tunizijskega migranta, prvi alarm pa naj bi zazvonil, ko je odpotoval v Dortmund k Bobanu Simeonoviću, po rodu iz Bora v Srbiji. Simeonović je bil zadolžen za novačenje držihadistov v Islamsko državo, zato obstaja sum, da je bil morda vpleten tudi v teroristični napad v Berlinu. Policija je bila na Amirja pozorna predvsem zaradi dejstva, da je v manj kot pol leta spremenil več identitet. 

Od februarja 2016 je osumljenec po besedah Jägra večino časa preživel v Berlinu, s kratkimi izleti na zahod Nemčije. Spiegel piše, da je v glavnem nemškem mestu živel z dokumenti Ahmada Z. Mohameda iz Egipta, uporabljal pa naj bi tudi dokumente nekekga Libanonca. Domnevno je ta čas preprodajal drogo v enem od berlinskih parkov. 

Iskal je avtomatsko orožje

Policija ga je tedaj že dobro poznala, ga tudi za kratek čas pridržala, ker so sumili, da namerava nabaviti avtomatsko orožje, da bi oropal zlatarno, a mu nič niso mogli dokazati. 

"Zatem je spet začel potovati in se ves čas premikal med Berlinom in Ruhrom, a enostavno nismo imeli dokazov," je za Bild potrdil eden od preiskovalcev. "Nismo ga mogli zapreti." Nek drug vir iz protiteroristične enote pa je za Bild dejal: "Kolikor je meni znano, je Amir nameraval izvršiti teroristični napad poleti 2016. Bil je močno zainteresiran za nakup orožja. Vse to se je vedelo, a ga iz nekega razloga niso prijeli."

Po napadu v Berlinu | Avtor: Profimedias Profimedias
Namesto mesta v zaporu je Tunizijec dobil svojo sobo v begunskem kampu Emmerich. Nedolgo zatem so ga prijeli v Berlinu, 30. julija so mu nemške oblasti zavrnile prošnjo za azil, a ga niso mogle izgnati. Zakaj? Jäger je pojasnil, da zato, ker ni imel dokumentov države izvora. 

Preiskovali so ga zaradi droge

Julija 2016 je Amir spet imel policijo "za vratom", tokrat zaradi droge. Osumljen je bil, da je nekoga zabodel z nožem, a se je spet izvlekel brez obtožnice. 

Pred dvema mesecema je po poročanju Bilda Nemčija obvestila Tunizijo, da namerava izgnati Amrija, a je s severa Afrike dobila nenavaden odgovor: "Ne vemo, kdo je ta človek."

Pred enim mesecem so v protiteroristični enoti končno zaključili, da predstavlja Amir varnostno grožnjo, a je bilo že prepozno. Amir je namreč izginil iz vidnega polja, tunizijske oblasti pa so poleg tega v svojih arhivih našle ime Anisa Amrija in sporočile Nemčiji, da ga lahko izžene v Tunizijo. 

Sto tisoč evrov nagrade

Nemška policija je po napadu v Berlinu za njim razpisala tiralico, za informacije o tem, kje se nahaja pa je ponujena tudi nagrada v višini 100.000 evrov. Po podatkih policije naj bi bil visok okoli 178 centimetrov in težak kakih 75 kilogramov. V času napada je imel oblečena temna oblačila in bel šal ter svetla obuvala. Policija navaja še, da osumljenec govori "polomljeno" nemščino. 

Nekateri navajajo, da bi osumljenec lahko bil ranjen v boju s poljskim voznikom tovornjaka. Poljski voznik tovornjaka naj bi namreč bil še živ, ko je tovornjak zapeljal na božični sejem, kjer je do smrti povozil dvanajst ljudi in jih ranil 48. Sodeč po nekaterih dokazih, naj bi se z ugrabiteljem boril za nadzor nad volanom. Policija je zato preiskala tudi nemške bolnišnice.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • sprehajalec 21:51 22.december 2016.

    Pravni liberalni državi je zaščita takšnih tičev pomembnejša, kot življenja navadnih europskih državljanov. Preprosto si je treba začeti priznavati, da nas Europa oziroma posamezne nacionalne države ne bo ščitila oziroma je nesposobna ščititi. Najprej ti bo moral takle kaj narediti, ...prikaži več da bo potem obstajal utemeljen sum za pregon.

  • Ferluci 13:23 22.december 2016.

    Natančno to opisuje Vladimir Bartol, v romanu Alamut. Napisal ga je leta 1938.

  • Ilidalda 13:10 22.december 2016.

    Larifari.