Svet
9 ogledov

Bančni nadzor že prihodnje leto

Vrh EU Reuters
Voditelji članic Evropske unije pozno ponoči dosegli dogovor o časovnem načrtu za vzpostavitev enotnega bančnega nadzora.

Voditelji so se dogovorili, da bo pravni okvir pripravljen do 1. januarja 2013, nadzor pa se bo začel izvajati v prihodnjem letu. "Do konca leta naj bi bil nared pravni okvir za zagotovitev nadzornega mehanizma, počakati pa bo treba tudi na neposredno dokapitalizacijo evropskih bank iz sredstev stalnega mehanizma za pomoč evru,“ poroča Radio Slovenija. Nadzor naj bi izvajala Evropska centralna banka, vzpostavljen pa naj bi bil pozneje v letu 2013.

Kot še poroča Radio, je predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy dejal, da bo neposredna dokapitalizacija bank iz sredstev stalnega mehanizma za pomoč državam z evrom mogoča, ko bo vzpostavljen učinkovit sistem bančnega nadzora, pri čemer je pozval evrsko skupino, da naj pripravi natančna merila za delovanje. Predlog posebnega evrskega proračuna naj bi bil pripravljen decembra. Po poročanju Radia, o nemškem predlogu za superkomisarja, ki bi imel možnost zavrniti neustrezne proračune držav, niso govorili.

"Grčija dosegla napredek"

Voditelji so na zasedanju pozdravili odločenost grške vlade, da izpolni dane varčevalne in reformne zaveze. Strinjali so se, da je dosegla „dober napredek“. Odločitve o naslednjem obroku pomoči ni bilo, saj se čaka na poročilo trojke posojilodajalcev, ki naj bi bilo končano v nekaj dneh.

Danes o izvajanju pakta za rast

Vrh Evropske unije se bo danes nadaljeval z razpravo voditeljev o izvajanju pakta za rast in odnosih s strateškimi partnerji. Sprejeli naj bi tudi niz zunanjepolitičnih tem.

Zasedanja se udeležuje tudi slovenski premier Janez Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.