Svet
11 ogledov

Bančnik je ovojnice polnil celo s stiroporjem

maribor željezničar pretep navijačev sarajevo Dnevni avaz
39-letni Sarajevčan je priznal, da je iz Centralne banke BiH ukradel dobrih 800 tisoč evrov.

39-letni uslužbenec Centralne banke Bosne in Hercegovine (BiH), ki so ga sredi tega tedna zalotili in aretirali med ponarejanjem denarja, zaradi česar je zanj sodišče BiH nemudoma odredilo pripor si je v zadnjih dveh letih nezakonito prisvojil za več kot 800 tisoč evrov.

To je tudi odkrito priznal na zaslišanju na tožilstvu BiH in na sodišču.

Bančnik, zaposlen kot referent za denarne transakcije na oddelku za zakladništvo, je kraje večjih vsot gotovine poskušal pretkano prikriti. Na police, kjer bi morale biti ovojnice z gotovino, namenjeno komercialnim bankam, naj bi nameščal ovojnice, ki jih je napolnil s praznim in delno pomečkanim papirjem ter stiroporjem. Vse skupaj je ovil v posebno zaščitno folijo in še en papir, na katerega se je vedno podpisal kot pooblaščena oseba. Gotovino, ki pa bi morala biti dejansko v teh ovojnicah, pa je pospravil v svoj žep in odnesel iz banke. Običajno je odnašal po okoli 100 tisoč evrov.

Guverner centralne banke opazil, da jim manjka

Bančnega uslužbenca naj bi tamkajšnja policija in tožilstvo že nekaj časa preiskovali, ga tajno opazovali, sledili in prisluškovali. Aretirali so ga v službeni pisarni, kjer so nato izvedli podrobno hišno preiskavo. "Prijet je bil med samim kaznivim dejanjem oziroma na kraju dejanja," dodajajo na policiji. Grozi mu do deset let zapora.

Sumljive bančnikove posle so povsem naključno odkrili med enim od rednih internih nadzorov, pregledom poslovanja Centralne banke BiH. Izkazalo se je, da je iz osrednjega trezorja banke izpuhtelo vsaj 300 tisoč evrov. Guverner Centralne banke Kemal Kozarić je o tem takoj obvestil policijo in tožilstvo, hkrati pa suspendiral skupno devet uslužbencev, ki naj bi sodelovanju pri nezakonitem prisvajanju denarja.  

Policija in tožilstvo sta sicer do tega trenutka zaslišala skupno 14 ljudi, ki bi 39-letniku lahko pomagali pri ponarejanju, kraji in tudi prikrivanju vseh teh kaznivih dejanj.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 16:33 13.december 2014.

    Ponarejanju ??? Pa kaj trobezljate !