Svet
4 ogledov

Banke bodo varovali

Varnostniki pred banko Reuters
Grške podružnice ciprskih bank, ki jih bo v skladu s torkovim dogovorom prevzela grška Piraeus Bank, naj bi danes vendarle odprle vrata.

Banke na Cipru pa še naprej ostajajo zaprte, tako naj bi bilo še vse do jutri. Zaprta je tudi borza. Po neuradnih informacijah bo policija jutri zagotovila posebno varstvo prav vsake poslovalnice. Glede na bes Ciprčanov, ki že več kot deset dni ne morejo do svojega denarja, se oblasti namreč bojijo incidentov.

Mali varčevalci varni povsod

Evropska komisija je sicer v torek poudarila, da bi lahko bili veliki varčevalci z več kot sto tisoč evri na bančnem računu tudi v prihodnje prisiljeni pomagati pri reševanju bank. Medtem pa komisija zagotavlja, da so vloge malih varčevalcev v prav vseh evropskih državah varne.

"Nikakor ni mogoče, da bi morali k reševanju bank prispevati varčevalci z manj kot sto tisoč evri – ne zdaj ne v prihodnje," je poudarila tiskovna predstavnica komisarja za notranji trg in storitve Michela Barnierja, Chantal Hughes. Možnost sodelovanja tistih, ki imajo na bančnih računih večje vsote, pa predvideva predlog komisije o bančni uniji, ki sicer še ni potrjen, je pojasnila.

Komentarjev 1
  • privat 07:48 28.marec 2013.

    zdaj bo še denarja za varnostnike??