Svet
14 ogledov

Banke odprte, omejitev veliko

Sežig EU zastave na Cipru Reuters
Danes so se banke na Cipru po skoraj dveh tednih znova odprle. Postavili veliko omejitev glede prenosa gotovine in plačevanja. Ljudje že stojijo v vrstah.

Banke bodo po srednjeevropskem času danes odprte do 17. ure. Ciprska centralna banka pa je še pred odprtjem sprejela kar nekaj omejitev, tak režim naj bi veljal teden dni.

Iz države lahko odnesejo največ tri tisoč evrov, nakup s kreditnimi karticami v tujini je omejen na pet tisoč evrov na mesec - vezanih vlog ne bo mogoče predčasno prekiniti, študenti, ki študirajo v tujini, pa bodo lahko vsake tri mesece prejeli do deset tisoč evrov za življenjske stroške. Dvig gotovine je omejen na 300 evrov na dan.

Varovanje denarja na Cipru | Avtor: Reuters Reuters

"Juriš ni potreben"

V središču glavnega mesta Nikozija je prisotnih več policistov, patrulje se vozijo od banke do banke. Kljub temu da so iz ciprske banke prebivalcem sporočili, naj "ohranijo mirno kri" in da "juriš na banke ni potreben", so se pred bankami že nekaj ur pred odprtjem nabrale daljše vrste čakajočih.

Sredstev ne bodo mogli pretočiti na tuje račune

Podjetja bodo morala v dveh tednih prijaviti vse prihodke od izvoza, Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini.

Ciper je v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Ta predvideva prestrukturiranje oz. zaprtje dveh največjih bank, Banke Cipra in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

Komentarjev 5
  • privat 08:52 30.marec 2013.

    dnarja je toliko ,da se noben ciperčan nebi smel bati...problem je le v posameznikih in združbah ,ki se danes imenujejo politiki,bankirji,menađerji..vsi pa so se imenovali v času vladavine prava ...kriminalci,združbe pa mafija!

  • speris 00:15 29.marec 2013.

    pa tocno to je v nacrtu! Kaj vam ni jasno? Tocno to hocejo. Da bomo se bolj revni in suznji oni pa gospodarji. Prokleti zidi!

  • mb 10:08 28.marec 2013.

    ..Ciprčani, ki bodo prodali nepremičnine, pa bodo morali v dveh mesecih kupnino od prodaje položiti na ciprski bančni račun, s čimer želijo preprečiti prenos sredstev na račune v tujini....kaj pa prost pretok blaga, denarja in storitev v EU ? ...prikaži več to so kar ukinili ? zakoni EU ne veljajo več ?državo zafurali politiki in oligarhi račune pa naj plačuje povprečen človekživel fašizem ( EU varianta )...