Svet
3 ogledov

Barack Obama krivdo naprtil Georgu Bushu

Barack Obama Reuters
Ameriški predsednik je pojav islamskih skrajnežev, ki so se na Bližnjem vzhodu organizirali v Islamsko državo, neposredno povezal z odločitvijo administracije Georga Busha, da vojaško posreduje v Iraku.

"Isis izhaja neposredno iz iraške veje Al Kajde, ki se je pojavila kot posledica ameriške invazije na to državo. Gre za primer neželenih posledic. Prav zato bi morali pomeriti preden smo ustrelili," poudarja ameriški predsednik Barack Obama.

Obama je sicer izrazil prepričanje, da bo koaliciji 60 držav uspelo skrajneže Isisa izriniti iz Iraka, a je ob tem opozoril, da se ekstremizem ne bo končal, če se notranjih razprtij, ki smo jim priča v večjem delu Bližnjega vzhoda, ne razreši po politični poti.

Dolgo bo trajalo, da se skrajneže uniči

"Skrbi me, da četudi bi Isis porazili, ostaja težava razočaranih Sunitov po večjem delu sveta – predvsem pa v državah kot sta Jemen in Libija – kjer so mladi možje, ki odraščajo, brez izobrazbe in prihodnosti. Edini način, da dosežejo spoštovanje in priznanje je, da postanejo borci," opozarja Obama.

Skrajneži Isisa –  ki so okupirali velik del ozemlja v Iraku in Siriji, lani pa na tem območju razglasili tudi kalifat – so s svojo brutalnostjo že večkrat šokirali svet.

Kljub mednarodni vojaški koaliciji, ki se je oblikovala z namenom, da jih uniči, strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko trajalo več let preden bi jih dokončno porazili. 

Komentarjev 1
  • s.i.k. 17:12 19.marec 2015.

    . možno. tako kot je nek đonson zaradi administracijske" napake glede nekega čowna, ki ni bil sploh napaden, napadel wietnam