Svet
17 ogledov

Barack Obama priznal napako

Barack Obama Reuters
Barack Obama je za Fx News priznal, da je največja napaka, ki jo je storil kot ameriški predsednik, kaos, ki je nastal v Libiji po Gadafijevem strmoglavljenju.

V pogovoru za ameriško televizijsko postajo Fox News, ki je bil objavljen včeraj, je Barack Obama sicer vztrajal, da je bilo ameriško vojaško posredovanje v Libiji leta 2011, ki je privedlo do strmoglavljenja Moamerja Gadafija upravičeno. Hkrati je priznal, da je njegova največja napaka v dveh mandatih na čelu države ta, da ni načrtoval tega, kar bi moralo slediti.

Združene države Amerike so leta 2011 med vstajo proti Gadafiju v Libiji izvršile niz zračnih napadov; ko je bil Gadafi s strani vstajnikov usmrčen, je Libija zapadla v kaos in primež oboroženih skrajnežev.

Glede aktualnega stanja v Libiji je Obama že pred tem, marca v pogovoru za revijo Atlantic kritiziral britanskega premierja Davida Camerona in nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja za njuni vlogi pri obstreljevanju Libije. Cameron naj bi po mnenju Obame pri tem postal “raztresen”, Sarkozy pa naj bi se pri tem predvsem prizadeval za promocijo svoje države.

Če je bila Libija največji spodrsljaj Obame v dveh mandatih na mestu predsednika ZDA, si v največji plus šteje rešitev ameriškega gospodarstva iz hude krize. 

Komentarjev 4
  • malonaokoli 06:22 12.april 2016.

    a bodo vrnili Nobelovo nagrado za mir ?

  • Žurnalček 00:12 12.april 2016.

    A za napakco 500.000 mrtvih , zrušen politićni sistem države , porušena infrastruktura , brezzakonje , rivalske milice , a ta pisdun govori da mu je žal ! A KKK še deluje pr njih ?

  • h3o 18:50 11.april 2016.

    no ja je vsaj priznal, kaki drugi bi še naprej lagali ljudem...Gadafi je držal nevarne musliće na vrvici in jih je hitro odstranil iz sistema. Zgleda da ti arabski muslići rabijo šarijo, drugače niso pridni, no pasj še sami hočejo ...prikaži več šarijo, ampak muslići ne marajo demokracije- in zakaj mi demokrati ne bi smeli zavračati islam? Ker smo boljši od njih? Zaradi islama so sami problemi, samo še čakam, da bodo nastali novi Breiviki, ki bodo kosili musliće, tisti Breiviki, ki so ostali brez svojcev, katere so jim muslići pobili