Svet
54 ogledov

Baracku Obami so tekle solze

Obama joče EPA
Ameriški predsednik Obama je predstavil ukrepe za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem.

Ameriški predsednik Barack Obama je ukrepe za zmanjšanje nasila predstavljal v prisotnosti žrtev in svojci žrtev nasilja z orožjem. Obama se je ob tem spomnil pokola otroka v šoli Sandy Hook v Newtownu pred dobrimi tremi  leti, v katerem je umrlo 20 otrok in osem odraslih  

"Nobena družina si ne more predtavljati, kako je, če njihovim ljubim življenje vzame strelno orožje," je dejal predsednik in nato nekoliko zastal, saj so ga premagale solze. "Vedno, ko pomislim na to, kaj se je zgfodilo s temi otroci, sem besen. In na ulicah Chicaga se to dogaja kar naprej," je še dejal Obama. 

Obamo so  v minulih letih pogosto kritizirali, da je premalo čustven in preveč racionalen, tokrat pa je presunil celotno Ameriko.

Republikanci zavrnili ukrepe

Nasilje z orožjem v ZDA letno zahtreva več kot 30.000 življenj. Kompromisni predlog republikancev in demokratov po pokolu na šoli v Newtonu glede ukrepov za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem je podprlo 90 odstotkov Američanov, v senatu 90 odstotkov demokratov, a je padel zaradi nasprotovanja 90 odstotkov republikancev.

Z izvršilnimi ukazi mimo kongresa

Obama se je zato odločil, da v zadnjem letu svojega predsednikovanja sam, mimo kongresa uveljavi smiselne predloge. Vsi prodajalci orožja, pa če gre za posameznike, organizacije ali podjetja, se bodo tako v prihodnje morali registrirati kot prodajalci orožja. S tem naj bi preprečili neovirano kupanje orožja na internetu, orožarskih sejmih ali preko posebej v ta namen ustanovljenih korporacij ali skladov.

Kongres mora potrditi sredstva

"Vsak, ki prodaja orožje, mora dobiti dovoljenje za to in izvajati kontrole, sicer bo kazensko preganjan," je dejal Obama. Med ukrepi, ki jih Obama uvaja z izvršnimi ukazi, so tudi učinkovitejše uveljavljanje obstoječe zakonodaje, krepitev pomoči žrtvam nasilja v družini ter izboljšave pri zdravljenju duševnih bolezni. "Vi iz kongresa, ki krivite duševno zdravje za množične poboje, imate sedaj priložnost, da nekaj storite," je dejal in kongres zaprosil za pol milijarde dolarjev v ta namen.

Obama je za ohranitev drugega amandmaja k ustavi, ki Američanom zagotavlja pravico do orožja, če je tega mogoče držati stran od neodgovornih ljudi.

 

Komentarjev 2
  • Ferluci 16:10 06.januar 2016.

    Okrog polovica volivcev. Torej so po tvoje pri nas in drugod tudi volivci, ki se ne strinjajo s tvojim nazorom, gamad.

  • maresem2 20:36 05.januar 2016.

    Republikanci... pa kaj je to za ena gamad?!