Svet
758 ogledov

Barbados pomahal britanski kraljici v slovo

Barbados republika
1/2
Profimedia
Barbados, nekdanja britanska kolonija, je uradno prekinil vezi z britansko monarhijo in postal republika.

Kot prva predsednica države je prisegla dosedanja predstavnica kraljice Elizabete II., generalna guvernerka Sandra Mason"Republika Barbados je odplula na svojo prvo pot," je povedala Masonova ob prisegi. Ob tem je priznala, da nova republika vstopa v svet, ki je kompleksen, razdrobljen in turbulenten.

S prisego se je za okoli 287.000 prebivalcev končal vpliv Velike Britanije, ki ga je zaznamovalo tudi več kot 200 let suženjstva. Princ Charles je v nagovoru priznal posledice, ki jih je za seboj pustilo suženjstvo. "Od najtemnejših dni naše preteklosti in odvratnih grozljivosti suženjstva, ki bo za vedno omadeževal našo zgodovino, so ljudje tega otoka oblikovali svojo pot z neverjetno hrabrostjo," je dejal.

Zaradi omejitvenih ukrepov prebivalci Barbadosa niso smeli uživati na slovesnosti, ki jo je med drugim pospremil ognjemet. Med omejenim številom gostov pa je bila tudi ena najbolj slavnih otočank, pevka Rihanna, ki jo je premierka Mia Mottley ob tej priložnosti razglasila za nacionalno junakinjo.

Barbados, ki je znan po svojih idiličnih plažah in ljubezni do kriketa, je postal neodvisen leta 1966. Premierka Barbadosa Mia Mottley pa je septembra lani naznanila, da bo Barbados pustil za seboj kolonialno zgodovino in postal republika.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 1
  • Sharon_McHugh 15:46 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦