Svet
6 ogledov

Barikade bodo ostale do ponedeljka

Kosovo Reuters
Mednarodne sile Kfor na Kosovu danes ne bodo odstranjevale barikad na cestah na severu Kosova, ampak bodo počakale na rezultat sredinih pogovorov predstavnikov petih srbskih občin.

Tako sta se oba oskrbovalna konvoja, ki sta bila danes namenjena proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak že vrnila v Kosovsko Mitrovico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Dogovor z lokalnimi srbskimi protestniki na barikadah je sklenil poveljnik obeh Kforjevih konvojev, podpolkovnik Klaus Glad. Počakali pa bodo, kaj se bodo v sredo v Zubinem Potoku dogovorili predstavniki petih srbskih občin na severu Kosova.

Predsednik občine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je nakazal, da so Kforju ponudili kompromis, da bi njihovim konvojem omogočili "periodični prehod" na cestah proti severu Kosova.

Iztekel se je že drugi rok

Danes se je iztekel že drugi rok, ki ga je poveljnik mednarodnih sil Kfor Erhard Drews dal protestnikom, da odstranijo barikade, sicer jih bo odstranil Kfor.

Kot je povedal poveljnik slovenskega kontingenta na Kosovu, podpolkovnik Franc Kalič, se v srbskem, severnem delu Kosovske Mitrovice že zbirajo lokalni prebivalci. Okoli 12. ure se jih je že zbralo okoli 450. Razmere na območju so napete, a za zdaj mirne. Slovenski vojaki pa tudi še niso neposredno udeleženi pri soočanju s srbskimi protestniki na barikadah na cestah proti mejnima prehodoma Jarinje in Brnjak, je razložil.

Odločitev sprejemali tudi predstavniki občin

Rešitev naj bi sicer v sredo na srečanju v Zubinem Potoku poskušali doseči tudi predstavniki srbskih občin na Kosovu. Predsednik občine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je nakazal, da so Kforju ponudili kompromis, da bi njihovim konvojem omogočili "periodični prehod" na cestah proti severu Kosova.

To naj sicer ne bi pomenilo, da bi imel Kfor popolno svobodo gibanja na območju srbskih občin na severu Kosova, vendar pa tudi kosovski Srbi nimajo popolne svobode gibanja prek administrativnih prehodov proti Srbiji, je dejal Pantić.

Odziv Kforja na pobudo še ni znan, vendar pa, kot je povedal podpolkovnik Kalič, nikoli ni bilo mišljeno, da bo Kfor barikade odstranjeval na silo. Tudi poveljnik Kforja Drews je napovedal, da bo Kfor barikade, če jih Srbi ne bodo odstranili sami, odstranil sam "na miren način". Sprva je sicer zahteval, da bi Srbi to storili do ponedeljka, nato pa je rok prestavil na danes.

Prosto gibanje

Vseeno pa si Kfor prizadeva vzpostaviti prosto gibanje na območju, saj morajo, če ne drugega, oskrbovati svoje sile na blokiranih prehodih. Poleg tega je tudi mandat Kforja, da vzpostavi nemoteno gibanje tako prebivalcem kot pripadnikom Kforja ter misije EU Eulex na območju.

En konvoj Kforjevih vozil za preskrbo naj bi tako že bil namenjen proti blokiranima mejnima prehodoma. Kakšen je bil njegov uspeh, pa še ni znano, je v telefonskem pogovoru pojasnil podpolkovnik Kalič.

Slovenski vojaki naj bi bili po njegovih besedah v morebitnem soočanju s srbskimi protestniki bolj v ozadju in predvsem v podporo nemško-avstrijskemu bataljonu. Ena skupina sicer trenutno sodeluje pri varovanju mostu čez reko Ibar med severnim in južnim delom Kosovske Mitrovice, ena skupina pa je v pripravljenosti v bližini, če bi prišlo do kakih neljubih zapletov. Preostali slovenski vojaki opravljajo svoje običajne dolžnosti na območju Peći na zahodu Kosova, je pojasnil podpolkovnik.

Komentarjev 6
  • gec 21:23 23.oktober 2011.

    X-RDIFKCM-LD,FUVCGy_>SV .CV

  • privat 20:30 22.oktober 2011.

    ah dej ga ne lomt trofazni..to je samo pri vas normalno da ste z materjo pristni...pri nas je to bolano in prepovedano!! Kaj češ zato si stisnil v civilizacijo ,ker so se ti že skisali geni..

  • gec 21:14 21.oktober 2011.

    jebo ti svojo mamico smrdljivo,bolš da je rodila meter drv bi se vsaj ogrela ,kot tebe izrodka zostlega.