Svet
6 ogledov

Barroso bi Grčiji predčasno dal milijardo evrov

Protest v Grčiji Reuters
Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso predlaga načrt za nujno pomoč Grčiji. Iz proračuna EU bi ji dal milijardo evrov.

Za nujno pomoč Grčiji pri oživitvi gospodarstva in v boju proti brezposelnosti bi José Manuel Barroso predčasno dal milijardo evrov iz proračuna EU. "Verjamem, da je napočil čas, ki kliče po bolj strateški uporabi evropskih strukturnih skladov," je dejal Barroso.

Grčija ima po njegovih besedah možnost dostopa do bistvene vsote iz proračuna EU, in sicer v okviru kohezijske politike, namenjene zmanjševanju razlik med bogatimi in revnimi regijami v Uniji. Pravi le, da bi morali najti način za pospešitev izplačila teh sredstev ter jih nameniti izboljšanju konkurenčnosti ter zaposlovanja.

K finančni injekciji v pomoč Grčiji iz proračuna EU je v minulih dneh pozval tudi šef skupine finančnih ministrov držav v območju evra, luksemburški premier Jean-Claude Juncker. Ta predlaga, naj Grčija dobi določene subvencije v okviru evropskih sredstev ob ugodnosti, da Atenam projektov, za katere bi dobili evropska sredstva, ni treba sofinancirati, kot je sicer pravilo v Uniji.

Naslednji teden trenutek resnice

Barroso izpostavlja še, da mora grška vlada nujno dobiti podporo parlamenta, saj je nacionalni konsenz glede varčevalnih ukrepov in reform nujen za nadaljnjo pomoč tej državi. "Naslednji teden bo napočil trenutek resnice. Grčija bo morala pokazati, da je resnično predana ambicioznemu svežnju nadaljnjih fiskalnih ukrepov in privatizaciji, ki jih je predlagala vlada v dogovoru z EU in Mednarodnim denarnim skladom," je še poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.