Svet
5 ogledov

Barroso predlagal evroobveznice

Evropska komisija visoke stroške opravičuje s tem, da Barroso veliko potuje. (Fo Žurnal24 main
Evropska komisija se zavzema za skupne obveznice. Večje članice Unije so že skočile v zrak; kot kaže, bo imel predsednik evropske komisije obilico nasprotnikov pri uvajanju te ideje.

Predsednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso se bo z vsemi močmi zavzel za zmanjšanje evropske dolžniške krize. Temu pravi "najresnejši izziv te generacije". In kaj to konkretno pomeni? V imenu EK bo pozval 17 članic z evropsko valuto, naj imajo skupne obveznice, kar bi omogočilo skupno izposojanje denarja.

Nemčija je že izrazila močno nasprotovanje tej ideji. Tudi italijanski finančni minister in nekateri drugi predstavniki italijanske politike so bili nad Barrosovo idejo vse prej kot navdušeni. Ta tema bo najbrž v ospredju tudi med današnjim srečanjem nemške kanclerke Angele Merkel, francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja ter grškega premierja Georgea Papandreouja.

Evropa potrebuje "federalistični trenutek"

Barroso je sicer dejal: "Želim potrditi, da bo komisija kmalu predstavila možnosti za predstavitev skupnih obveznic. Nekatere bi bile lahko implementirane v sklopu sedanje pogodbe, druge bodo zahtevale popravke." Ocenil je še, da Evropa potrebuje "federalistični trenutek" za reševanje krize, ter dodal: "To je bitka za ekonomsko in politično prihodnost Evrope. To je boj za integracijo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.