Svet
38 ogledov

Barva se je vrnila, a onesnaženje ostaja

Onesnažena reka Animas
1/8
Profimedias
Zaradi onesnažene reke Animas vladajo izredne razmere v več zveznih državah.

Guverner ameriške zvezne države Utah Gary Herbert se je v sredo pridružil kolegoma iz Kolorada in Nove Mehike ter razglasil izredne razmere zaradi izlitja strupenih snovi v reko Animas pred tednom dni v Koloradu. Podoben ukrep so uvedli tudi na ozemlju indijanskega plemena Navajo.

PREBERITE ŠE:

 

Zvezna agencija za zaščito okolja (EPA) je pred tednom dni med odstranjevanjem nesnage iz zapuščenega rudnika blizu mesta Durango v Kolorado prebila steno in iz rudnika je v reko Animas steklo okrog deset milijonov litrov oranžne vode, onesnažene z bakrom, svincem, arzenom, železom in še čem.

Barva se je vrnila, a onesnaženje ostaja

Reka je teden dni po izlitju že na videz dobila nazaj svojo naravno barvo, vendar pa okoljevarstveniki opozarjajo na dolgotrajne posledice. EPA je sicer Koloradu v sredo že dovolila, da vodo iz reke spet lahko pošilja v čistilne naprave, kjer jo predelajo v ustrezno za pitje.

Nesnaga je šla po reki Animas naprej po ameriških zveznih državah Kolorado in Nova Mehika ter se izlila v reko San Juan na jugu države Utah. Sedaj teče proti jezeru Powell, ki je eno najlepših na svetu. Iz tega jezera gre naprej proti Nevadi, Arizoni in Kaliforniji reka Colorado, ki je ustvarila eno od svetovnih čudes, Veliki kanjon.

EPA miri prebivalce

Durango je v sredo obiskala upraviteljica EPA Gina McCarthy, ki trdi, da se je reka Animas pri izlitju že vrnila v prvotno stanje. Obenem je naznanila, da so ustavili vsa podobna čiščenja zapuščenih rudnikov po ZDA, v katerih se je leta nalagala onesnažena voda. EPA meni, da bodo vse snovi ob prihodu v jezero Powell že razvodenele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.