Svet
12 ogledov

Bašir zavrnil zaporni nalog ICC

ICC je včeraj izdal zaporni nalog za sudanskega predsednika Omarja Al Baširja. Žurnal24 main
ICC, VS ZN in IMF se želijo polastiti sudanskih naravnih virov, je dejal Bašir svojim podpornikom, ki so se zbrali v sudanski prestolnici Kartum.

Sudanski predsednik Omar Al Bašir je odločno zavrnil odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je včeraj zanj izdalo zaporni nalog zaradi vojnih zločinov v Darfurju. Svojim podpornikom na protestu v prestolnici Sudana Kartumu je dejal, da ne bo pokleknil pred kolonialisti.

"Danes je Sudan dvignil svoj glas. Kolonialistom smo sporočili, da se ne bomo uklonili. Nad nas so se spravili, ker se nočemo podrediti," je dejal. "Smo levi in imamo tigre. Še naprej se bomo upirali kolonializmu." ICC želi skupaj z Varnostnim svetom ZN in Mednarodnim denarnim skladom obnoviti kolonializem in se polastiti sudanskih naravnih virov, je poudaril.

Obtožnica
Baširja obtožnica bremeni sedmih vojnih zločinov, zločinov proti človeštvu, umora, nasilne premestitve in drugih zločinov. Kljub zahtevi tožilca Luisa Morena-Ocampa ga niso obtožili genocida. Združeni narodi ocenjujejo, da je v šestletnem konfliktu v Darfurju umrlo 300.000 ljudi, okoli 2,7 milijona je bilo razseljenih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.