Svet
10 ogledov

Baterija se napolni v 30 sekundah

V Tel Avivu so predstavili baterijo, ki se napolni v manj kot 30 sekundah.

Izraelsko zagonsko podjetje StoreDot je na tehnološki konferenci v Tel Avivu predstavil napravo, ki potrebuje 30 sekund ali manj, da vam napolni baterijo. Na predstavitvi so uporabili baterijo velikosti zavojčka cigaret, ki so jo priključili na pametni telefon. Baterija se je napolnila v 26 sekundah. 

Seveda gre za prototip, ki pa bi po napovedih podjetja lahko postal dostopen v roku treh let. "Mislimo, da lahko integriramo baterijo v pametne telefone v roku enega leta in napravo pripravimo za trg v treh letih," je za BBC dejal ustanovitelj podjetja Dorn Myersdorf. 

Izdelava baterij naj bi bila od 30 do 40 odstotkov dražja kot pri običajnih baterijah, kar pomeni, da bo tudi njihova cena višja od cen teh, ki so v prodaji danes.

Ekipa pod vodstvom Myersdorfa uporablja nanokristale, za katere so prepričani, da nimajo prihodnosti samo pri izdelavi baterij, ampak tudi sicer. Uporabili so jih tudi v pomnilnikih, ki so lahko zaradi te tehnologije podatke zapisali tudi do trikrat hitreje kot običajni.

 

Komentarjev 2