Svet
53 ogledov

"Batman" morilec bo živel še naprej

James Holmes Reuters
James Holmes, ki je na premieri filma Batman v kinodvorani v predmestju Denverja pobil 12 ljudi, 70 pa ranil, je obsojen na dosmrtni zapor.

Porota, sestavljena iz devetih žensk in treh moških, je Jamesa Holmesa spoznala za krivega po vseh 165 točkah obtožnice, vendar pa očitno ni dosegla popolnega soglasja, ki je potrebno, da bi ga obsodili na smrtno kazen. Ker pa je bil vsaj eden od porotnikov proti smrtni kazni, bo Holmes preostanek življenja preživel v zaporu brez možnosti pogojnega izpusta.

Po izreku sodbe v dvorani kraja Centinnial so v dvorani izbruhnila čustva svojcev pobitih, pa tudi sorodnikov obsojenega. Prvi so pričakovali, da bo Holmes obsojen na smrt, drugi so se veselili, da so mu porotniki prizanesli.

Njegova obramba je sicer v procesu trdila, da Holmes ni bil prišteven, ko si je med polnočno premiero filma o Batmanu leta 2012 nadel slušalke, da ga kričanje žrtev ne bi motilo, stopil v kinodvorano in pričel streljati na ljudi. 12 jih je umrlo, še 70 jih je ranil. Po dejanju se je pustil mirno aretirati. 

Sodba pomeni svojevrstni poraz za tožilca, saj je pred dvema letoma zavrnil ponudbo obrambe, da v zameno za priznanje Holmsu pustijo živeti. A je bila tožilska stran prepričana, da bo uspela s smrtno kaznijo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:19 08.avgust 2015.

    Sramota je hujša od smrti. Po moje je to še boljša kazen. S smrtjo ga rešiš sramote. Če pa je živ more pa prenašat kako grdo ga drugi gledajo, kako mu skoz očitajo, kako ga zaničujejo in napadajo zarad tega ...prikaži več kar je naredil. In kar je najhuje..to počno upravičeno glede na to kar je naredil. Smrt je v tem smislu še preblaga stvar.

  • mph 13:10 08.avgust 2015.

    Injekcija s postopnim sproščanjem.

  • Avatar Syn
    Syn 09:56 08.avgust 2015.

    Za takega je samo stol poštena sodba. Še inekcija bi bila premila.