Svet
19 ogledov

Bavarski politiki vračajo denar

denar rubelj Shutterstock
Nemško zvezno deželo Bavarsko, kjer že desetletja vlada Krščansko socialna unija (CSU), razburja razkritje, da se člani deželne vlade in parlamenta v minulih letih nikakor niso izogibali nepotizmu in so pogosto zaposlovali svoje sorodnike.

Ob ogorčenju javnosti so trije ministri napovedali, da bodo vrnili denar, ki so ga prejeli njihovi sorodniki.

Med drugim je danes bavarski minister za kmetijstvo Helmut Brunner (CSU) napovedal, da bo vrnil 13.500 evrov, ki jih je od leta 2008 izplačal svoji ženi za delo v poslanski pisarni. "Denar bom dal na voljo za socialne namene," je povedal.

Pred njim sta se za vrnitev podobno sporno izplačanega denarja odločila že minister za kulturo Ludwig Spänle in ministrica za pravosodje Beate Merk, oba prav tako iz CSU.

Klonili pritisku javnosti

Bavarskim veljakom je zakonodaja vse do leta 2000 dovoljevala, da so lahko zaposlovali celo svoje sorodnike v prvem kolenu. Kljub spremembi zakonodaje, ki je to prepovedala, jim ni bilo treba prekiniti že sklenjenih pogodb o zaposlitvi. Še vedno lahko sicer zaposlujejo sorodnike v drugem kolenu ali bolj oddaljene.

Tovrstne prakse zaposlovanja sorodnikov namesto strokovnjakov pa ne glede na zakonodajo očitno obsoja bavarska javnost. Raziskava javnomnenjskega inštituta Emnic je namreč pokazala, da to prakso kot neprimerno ocenjujejo skoraj tri četrtine vprašanih.

Komentarjev 1
  • kvizko5 17:09 06.avgust 2013.

    No kaj takšnega pa se v Sloveniji ne bo nikdar zgodilo...da bi kateri politik vračal denar!!!