Svet
7 ogledov

BBC in Apple na bojni nogi

Kitajska tovarna Applea Profimedias
Apple in BBC sta se zapletla v besedno vojno, potem ko so pri britanski medijski hiši pod krinko posneli dokumentarec, kaj stoji za drago elektroniko.

Ugledni BBC je v svoji zadnji oddaji Panorama predvajal reportažo o razmerah v tovarni Pegatron na obrobju kitajskega Šanghaja, v kateri izdelujejo Appleove naprave. Novinar pod krinko se je infiltriral v tovarno v obliki zaposlenega.

V proizvodnji iphonea 6 je posnel izmučene delavce, ki so med 12-urnim delavnikom med redkimi pavzami zaspali kar za tekočim trakom, nekateri pa so morali delati po 18 dni zapored, potem ko jim je vodstvo tovarne odbilo vse prošnje po dodatnih prostih dneh. 

BBC tudi trdi, da za Apple posredno delajo otroci in sicer kot rudarji na indonezijskem otoku Bangka, kjer v izjemno nevarnih razmerah in pod stalno grožnjo udorov jaškov kopljejo kositrovo rudo. Apple namreč uporablja tudi rudo iz nelegalnih rudnikov, dokazujejo pri BBC-ju Trditev so podkrepili z izjavo 12-letnika, ki je spregovoril o pogostih podorih zemlje v rudniku.

Cooka dokumentarec presunil

Uradni predstavniki Applea po trditvah BBC-ja za oddajo niso želeli dati izjave pred kamero, so se pa javili takoj, ko je bila predvajana. Tako je britanska veja Applea nemudoma vsem svojim zaposlenim na Otoku poslala pismo, v katerem vodja podružnice Jeff Williams opozarja na bojda zavajajoče podatke v oddaji. Baje da je oddaja povsem presunila prvega moža Applea Tima Cooka.

Williams trdi, da je Apple za oddajo prispeval svoj pogled, a da v oddaji ni bil upoštevan. Kot zatrjujejo v največjem tehnološkem podjetju na svetu, so v zadnjem času pri svojih dobaviteljih dosegli velikanski napredek glede varovanja pravic svojih zaposlenih, med drugim da 93 odstotkov delavcev dela največ 60 delovnih ur na teden, piše Telegraph.

Glede zlorabe otrok za delo v indonezijskih rudnikih pa pri Appleu pravijo, da se zavedajo dejstva, da se del kositra proizvaja tudi na takšen način, vendar da je problem v tamkajšnji vladi in korupciji ter nerazviti verigi dobaviteljev. "Lahko bi šli tudi drugam po rudo, a bi bilo to strahopetno dejanje. Raje vztrajamo v Indoneziji in skušamo najti za vse dobro rešitev," pravi Williams, ki opozarja, da je Apple le eden od uporabnikov indonezijskega kositra.

Pri BBC vztrajajo pri svojih trditvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.