Svet
20 ogledov

BBC-jev voditelj naj bi spolno zlorabil 60 otrok

 Jimmy Savile Reuters
Britanska televizija BBC bo sprožila dve notranji preiskavi zaradi namigovanj, da je njihov voditelj Jimmy Savile spolno zlorabljal otroke.

Zdaj že pokojni Savile je bil eden od BBC-jevih paradnih konjev. Ekscentrični in vedno dobro razpoloženi Britanec je vodil otroške oddaje in tudi zelo slavno glasbeno oddajo Top of the Pops, znan pa je bil tudi po dobrodelnih dogodkih, na katerih je zbral več deset milijonov funtov.

Namigovanja, da je 40 let spolno nadlegoval otroke, so se pojavila lani, kmalu po njegovi smrti. Policija je doslej prejela 12 prijav, zaslišali pa so že 40 potencialnih žrtev. Kot so še sporočili, predvidevajo, da je voditelj zlorabil najmanj 60 otrok. Nekatere domnevne žrtve sicer trdijo, da v sedemdesetih in osemdesetih letih Savile ni bil edini na BBC-ju, ki je zlorabljal mladoletne.

Britanska televizija bo zaradi teh govoric sprožila dve notranji preiskavi. "Zaupanje naših gledalcev, je na prvem mestu,“ je sporočil direktor televizije George Entwistle. Ena preiskava se bo osredotočala na vprašanje, v kakšni meri je BBC Savilu omogočil razmere, v katerih je otroke lahko zlorabljal, druga pa se bo ukvarjala s vprašanjem, zakaj so izbrisali raziskave BBC-jeve oddaje Newsnight, ki se je s tem primerom ukvarjala lani.

Zaradi Savila ima polne roke tudi britansko ministrstvo za zdravje. Časnik The Sun je namreč poročal, da je Savile v sedemdesetih letih v okviru dobrodelne akcije obiskal psihiatrično bolnišnico v Berkshiru in tam zlorabil 17-letnico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.