Svet
18 ogledov

Bebler: Slovenija je privolila v zavezništvo zoper Islamsko državo

Bebler zurnal24.si
Kaj pomeni, da je Slovenija zaveznica v boju zoper Islamsko državo, smo vprašali profesorja obramboslovja Antona Beblerja. Danes je "zavezništvo" bombardiralo še Sirijo, kaj bo prispevala Slovenija?

Kaj pomeni uvrstitev Slovenije na seznam zaveznic Združenih držav Amerike v boju proti Islamski državi? Je za uvrstitev na tak seznam Slovenija morala privoliti?
Domnevam, da so kontaktirali našega predstavnika v Washingtonu ali pri zvezi Nato, ali lahko tudi Slovenijo vpišejo na ta seznam. Ta dva temu najverjetneje nista nasprotovala. Ni pa bilo nikakršnega podpisa ali dokumenta. Uvrstitev na seznam pa pomeni splošno in simbolično vlogo zoper mednarodni terorizem, to kar je Slovenija tudi sicer izražala že prej.

Zakaj ZDA iščejo tako široko podporo pri boju proti Islamski državi?
Zato, da bi v čim večji meri legitimirali vojaški poseg in da bi pokazali, da ne gre samo za njih, ampak širše ogrožanje mednarodne skupnosti, ne zgolj Združenih držav Amerike.

Doslej so ZDA in zavezniki v Iraku in Siriji izvedli okoli 200 zračnih napadov. Kdo bo v boju proti Islamski državi deloval kot pehota?
To ni prvič, da se napada tarče iz zraka, tako je bilo tudi v zadnji vojni v Iraku in Afganistanu. Tokrat pa za razliko od prejšnjih vojn ni predvideno vojskovanje s kopenskimi enotami. Na ozemlje Iraka je sicer prišlo približno 200 ameriških vojaških svetovalcev in osebja, ki pomaga pri načrtovanju in koordinaciji zračnih napadov. Ni pa predvidena širitev prisotnosti.

Bodo zračni napadi v primeru želja zaveznic po resnih spremembah učinkovali?
Bodo in že učinkujejo, je pa vprašanje, ali bo to zadosti. Mnenje načelnika štaba združenih poveljstev generala Martina Dempseya je bilo in verjetno še ostaja, da to ne bo dovolj. Vendar je ameriški predsednik obljubil, da vojakov ne bo pošiljal še v eno vojno.

Slovenija se doslej še ni povsem jasno izrekla o posredovanju, ali menite, da bo v tej vojni tudi posredovala?
Ne verjamem, da bo še kaj drugega kot izjave na deklarativni ravni in tistega, kar naša država že počne – sodelovanje organov za notranje zadeve z drugimi državami zoper boj proti mednarodnem terorizmu, humanitarna pomoč žrtvam in morda glasovanje za kakšne ukrepe. Ne verjamem, pa da več kot to. 

O tem, da so ZDA so po zračnih napadih v Iraku sprožile tudi bombardiranja v Siriji, si preberite tu.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:57 23.september 2014.

    USA izvajajo operacijo , glavni pri vsem tem je pa Saudijska Arabija , kajti njena kraljevska klika, si ne more dovoliti ogrožane svojega bogastva , ki je naloženo v USA od strani svojih poblaznelih rojakov oz. istoverceh. Pa tudi svobodnemu ...prikaži veču svetu se bi slabo pisalo , če bi teli idioti zavzeli teritorij , ki bi jim omogočal kakršnen koli prihodek iz naftnih polj!MI , in še enkrat MI jih bombardiramo !