Svet
26 ogledov

Begunci pred makedonsko mejo so si protestno zašili ustnice

Protest beguncev v Makedoniji EPA
Po odločitvi makedonskih oblasti, da za ekonomske migrante zaprejo mejo z Grčijo, so si begunci iz Maroka, Irana in Pakistana, ujeti na grški severni meji z Makedonijo, protestno zašili ustnice in blokirali železniški promet. Zahtevajo, da jih Makedonija pusti naprej proti Evropi.

Z akcijo naj bi začel obupani Iranec, ki je najprej razglasil začetek gladovne stavke, se slekel do pasu, si zašil ustnice ter sedel pred kordon makedonske policije.

Novinar agencije Reuters ga je, še preden si je zašil ustnice, vprašal, kam želi. 34-letni Hamid je po poročanju omenjene agencije odgovoril: “V katerokoli svobodno državo na svetu. Ne morem nazaj, doma me bodo ubili, obesili me bodo.

Protest beguncev v Makedoniji | Avtor: EPA EPA

Protest beguncev v Makedoniji | Avtor: EPA EPA

Nekateri se vračajo, drugi protestirajo

Kot je znano, prejšnji teden se je najprej Slovenija, sledile so še Hrvaška, Srbija in Makedonija, odločile, da bodo prednost pri sprejemu dajale beguncem z vojnih območij oziroma iz Sirije, Afganistana in Iraka, medtem ko bodo ekonomske migrante začele zavračati.

Posledično se je na grško-makedonski meji nabrala množica migrantov. Večina, med njimi tudi veliko družin z otroki, se je z meje sicer vrnila v Atene, nekateri so se naprej prebili s pomočjo tihotapcev ljudi, a na mejo po poročanju lokalnih medijev prihajajo novi in novi.

Združeni narodi svarijo, da so humanitarne razmere vsak dan slabše. Del migrantov se je odločil za gladovno stavko, zdaj pa so si nekateri v znak protesta celo s šivanko in sukancem zašili usta.

Protest beguncev v Makedoniji | Avtor: EPA EPA

Protest beguncev v Makedoniji | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 17
  • Avatar olor
    olor 21:20 23.november 2015.

    Prva varna država je Turčija, tam naj ostanejo. Na meje z Turčijo in Grčijo pa postaviti vojsko. To je ilegalni prehod meje kar sedaj počnejo.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:49 23.november 2015.

    Še naši novinarji,ki tko močno zagovarjajo te "intelektualce" naj si solidarnostno zašijejo gobčke in še krempeljčke,da ne bojo mogl ne govort in tipkat!

  • maresem 19:26 23.november 2015.

    Običajno sočustvujem z ubogimi, ampak to njihovo bedasto početje me pa ne gane.